Tempatan

Mahkamah Persekutuan Akan Dengar Kes Kewarganegaraan Automatik Anak

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

PUTRAJAYA, 15 Disember 2022 – Mahkamah Persekutuan akan mendengar rayuan oleh Family Frontiers serta enam ibu warganegara Malaysia berhubung kes kewarganegaraan automatik kepada anak yang lahir di luar negara.

Mahkamah Persekutuan juga akan mendengar rayuan daripada seorang wanita, Mahisha Sulaiha yang turut kalah dalam tuntutan mahkamah bagi pengisytiharan bahawa dia berhak menjadi warganegara Malaysia.

Hal ini adalah berikutan daripada keputusan Kerajaan untuk tidak bertanding terhadap soalan rayuan yang dicadangkan oleh lapan pemohon.

Bagaimanapun, panel tiga hakim yang dipengerusikan oleh Hakim Abang Iskandar Abang Hashim akan memperhalusi soalan yang akan dibincangkan pada rayuan yang sepatutnya.

Menurut Hakim Abang Iskandar yang bersidang bersama Hakim Vernon Ong dan Mary Lim, terdapat tiga soalan yang akan digunakan untuk kedua-dua rayuan.

Soalan pertama melibatkan sama ada seseorang yang dilahirkan di luar negara oleh wanita Malaysia adalah warganegara mengikut kuat kuasa undang-undang.

Soalan kedua pula memerlukan mahkamah tertinggi untuk menentukan sama ada istilah “bapa” harus dihentikan dari dibaca secara literal dan secara diskriminasi kerana menurut Pindaan 2001 Perkara 8(2) Perlembagaan Persekutuan, diskriminasi jantina adalah dilarang.

Manakala, soalan ketiga yang akan dipertimbangkan oleh mahkamah tertinggi ialah sama ada larangan diskriminasi jantina dalam Perkara 8(2) juga harus meliputi peruntukan “kewarganegaraan” Perlembagaan.

5 Ogos lalu, Mahkamah Rayuan dengan majoriti 2 berbanding 1 membatalkan keputusan penting Mahkamah Tinggi bahawa kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh wanita yang bersuamikan warga asing berhak mendapatkan kewarganegaraan, lapor sebuah berita tempatan.

Pada hari yang sama, Mahkamah Rayuan juga menolak rayuan Mahisha daripada keputusan Mahkamah Tinggi tahun 2020 yang menolak tuntutannya untuk pengisytiharan bahawa dia berhak mendapat kewarganegaraan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: