Antarabangsa

Latihan Ketenteraan Korea Selatan & AS, Kapal Selam Nuklear Tiba Di Busan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

BUSAN, 18 Jun 2023 – Sebuah kapal selam Tentera Laut AS berkuasa nuklear telah tiba di bandar pelabuhan Korea Selatan Busan, sehari selepas kedua-dua negara mengadakan latihan ketenteraan bersama di semenanjung Korea.

Menurut Ketua Turus Bersama AS (JCS), kapal selam seberat 18,000 tan itu sepanjang kira-kira 170 meter dan boleh dilengkapi dengan 150 peluru berpandu Tomahawk dengan jarak 2,500 kilometer (1,553 batu).

BACA JUGA: “Biseksual, Gay, MSM Digalakkan Memohon” – Universiti Tempatan

BACA JUGA: Pekerja Kesihatan Akan Ditambah Untuk Meningkatkan Kualiti Perkhidmatan

BACA JUGA: Dituduh Niat Kenyataan Anti LGBT, NGO Selar MP

Dalam satu kenyataan pada hari Jumaat, JCS mengumumkan bahawa dengan membawa kapal selam itu ke pelabuhan, Seoul dan Washington berhasrat untuk saling menguji keupayaan peperangan khas mereka untuk bertindak balas terhadap ancaman yang semakin meningkat dari Korea Utara.

Ini adalah kali pertama dalam hampir enam tahun kapal selam yang diklasifikasikan sebagai “SSGN”, atau kapal selam peluru berpandu jelajah, telah singgah di pelabuhan di Korea Selatan.

Korea Utara pada Khamis mengeluarkan kenyataan bahawa latihan itu mensasarkan Korea Utara dengan menggerakkan secara besar-besaran pelbagai jenis senjata dan peralatan yang berkaitan. Pyongyang menganggap semua latihan AS-Korea Selatan itu sebagai latihan untuk pencerobohan.

Lebih 28,500 tentera Amerika berpangkalan di Korea Selatan sebagai susulan Perang Korea 1950-1953, yang berakhir dalam gencatan senjata dan bukannya perjanjian damai. Ini bermakna kedua-dua negara berjiran itu masih berperang secara teknikal.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: