Tempatan

Lagi Kes Wanita Minta Mahkamah Buang Islam Dari Kad Pengenalan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa join Telegram, Instagram dan Facebook kami bagi mendapatkan berita terkini

KUALA LUMPUR, 18 Mac 2021 – Seorang ejen insurans memohon mahkamah untuk membatalkan status dirinya yang memeluk Islam secara sepihak ketika dia masih kecil.

Dakwa wanita terbabit, bapanya secara sepihak telah mendaftarkannya sebagai seorang Muslim dengan nama baru ketika dia berusia 10 tahun di Jabatan Agama Islam Selangor.

Permohonan difailkan November tahun lalu selepas seorang pegawai di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Perak didakwa menolak untuk membenarkannya menggugurkan agama Islam daripada kad pengenalannya.

Pegawai itu kemudiannya memintanya untuk mendapatkan perintah daripada Mahkamah Syariah sebelum JPN dapat memproses permohonannya.

Ketua Pengarah JPN, kerajaan Malaysia dan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dinamakan sebagai tiga responden dalam tindakan undang-undang tersebut.

Dakwa pemohon lagi, tindakan Ketua Pengarah JPN atau para pegawainya memintanya untuk mendapatkan perintah daripada Mahkamah Syariah sebelum mereka dapat memproses permohonannya adalah “tidak berperlembagaan, menyalahi undang-undang, tidak rasional dan dicemari oleh penyelewengan prosedur”.

Selain itu, pemfailan yang dibuat juga menyatakan, “Pemohon (ejen insurans) sepanjang masa tidak pernah menganuti dan mengamalkan agama Islam.”

Bahkan, “Pemohon tidak pernah mengucapkan ‘dua kalimah syahadah’.”

Apatah lagi “Responden pertama (Ketua Pengarah JPN) tidak mempunyai rekod untuk menunjukkan bahawa pemohon telah memeluk agama Islam setelah mencapai usia 18 tahun.”

Bagi pemohon, penukaran agama sepihaknya terbatal kerana Mahkamah Persekutuan pada tahun 2018 menetapkan preseden undang-undang yang mengkehendaki kedua ibu bapa memberikan persetujuan untuk menukar agama anak mereka yang berumur bawah 18 tahun.

Berikutan itu, ketiga-tiga responden yang dinamakan membantah permohonan di mahkamah untuk membatalkan penukaran agama sepihaknya.

Menurut mereka, cabaran undang-undang itu dibuat melebihi tempoh permohonan, kerana penukaran agama wanita itu berlaku pada 4 Oktober 1990.

Di samping itu, mereka juga berpendapat bahawa Mahkamah Tinggi Sivil di Kuala Lumpur tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar kes semakan kehakiman yang melibatkan perkara yang termasuk dalam bidang kuasa Mahkamah Syariah.

“Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan, yang menyatakan Mahkamah Sivil Malaya, Sabah dan Sarawak, tidak boleh mencampuri hal-hal yang berada dalam bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah.”

“Oleh kerana deklarasi tersebut termasuk dalam bidang kuasa Mahkamah Tinggi Syariah, mahkamah terhormat ini, sebagai Mahkamah Tinggi Sivil, tidak memiliki bidang kuasa untuk memberikan deklarasi yang diminta oleh pemohon berdasarkan Fasal 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan,”

“Oleh itu, Peguam Negara mengemukakan bahawa permohonan izin untuk semakan kehakiman harus ditolak oleh mahkamah terhormat ini sehubungan dengan pernyataan yang diminta oleh pemohon,” tegas responden dalam maklum balas berkaitan isu ini.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: