Tempatan

Kukuhkan Institusi Keluarga Demi Pembinaan Bangsa Dan Peradaban – Raja Permaisuri Agong

KUALA LUMPUR – Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menitahkan agar masyarakat mengambil tanggungjawab mengukuhkan institusi keluarga melalui penyertaan program atau pertubuhan di peringkat negeri atau bukan negeri.

Ini kerana kestabilan institusi kekeluargaan adalah satu keperluan (darurah) pada zaman sekarang, kerana ia bukan sahaja mengukuhkan masyarakat untuk membina bangsa tetapi membentuk individu yang akan memimpin kebangkitan sebuah peradaban.

“Institusi kekeluargaan yang stabil adalah ramuan utama bagi kebangkitan peradaban dan unit keluarga memainkan peranan asas dalam menentukan masa kini dan masa depan mana-mana negara.”

“Keluarga yang tidak stabil mempunyai kesan negatif dan mangsa utama adalah kanak-kanak seperti kenakalan, gangguan psikologi pada kanak-kanak dan lain-lain kesan negatif keluarga yang tidak stabil. Jika tidak dibendung akan membanjiri masyarakat dengan individu yang membawa kepada kejatuhan tamadun.”

Demikian titah baginda dalam ucapan sebagai speaker di Persidangan Maya Institut Keluarga Antarabangsa Doha (DIFI) 2021, Perkahwinan: Pembentukan dan Komponen Kestabilan semalam, seperti yang dilaporkan dalam sebuah portal berita.

Tambah Raja Permaisuri, semua orang perlu membangunkan perubahan pemikiran tidak kira jantina, kelas, warna kulit atau kepercayaan, untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh setiap keluarga.

Baginda menegaskan bahawa hanya melalui revolusi ini, keluarga akan dihargai dan dipelihara dan dilihat sebagai tanggungjawab bersama.

Tanpa seorang ahli keluarga, yang lain tidak akan wujud atau tidak mampu bertahan.

“Beta ingin mengingatkan diri kita bagaimana masyarakat telah banyak berubah sehingga kita perlu melakukan perubahan asas kepada mentaliti kita. Kerana tanpa revolusi mental ini, kita mungkin tidak dapat mengatasi cabaran yang dihadapi oleh setiap keluarga.

Oleh yang demikian, baginda sekali lagi mengingatkan, setiap keluarga perlu berdaya tahan dan mengukuhkan institusi kekeluargaan.

“Keluarga perlu berdaya tahan dan ini berpunca bukan sahaja daripada dua elemen pertama, iaitu ekonomi dan kesihatan, tetapi juga keupayaan keluarga untuk pulih daripada sebarang krisis yang dihadapi, seperti yang sering dikeluhkan. Tiada keluarga tanpa masalah.”

Persidangan Maya Institut Keluarga Antarabangsa Doha (DIFI) 2021, Perkahwinan: Pembentukan dan Komponen Kestabilan bertujuan untuk memaparkan gambaran fenomena perkahwinan di dunia, dengan memberikan tumpuan khusus di Arab.

DIFI adalah sebuah institut dasar dan advokasi global yang berusaha memajukan pengetahuan mengenai keluarga Arab dan menggalakkan dasar berasaskan bukti.

Ia ditubuhkan oleh Pengerusi Yayasan Qatar Bagi Pendidikan, Sains dan Pembangunan Komuniti Qatar, Sheikha Moza Bint Nasser pada 2006 dan merupakan sebahagian usaha yayasan untuk memupuk masyarakat yang sihat, berpendidikan yang disokong oleh perpaduan keluarga yang kuat di Qatar dan rantau ini.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button