Surat Pembaca

Kuasa Tidak Korup. Ia Hanya Mendedahkan Siapa Sebenarnya Pemimpin – Azizi Ahmad

Jangan lupa sertai Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini

Saudara Pengarang,

Beberapa ketika ini, sebilangan pemimpin kelihatan sedang jatuh dari kerusi yang pernah mereka duduki.

Apabila pemimpin melintasi batas, kita sering menyalahkan kuasa yang mereka perolehi.

Seperti yang dinyatakan oleh Lord Acton, “kuasa cenderung merosakkan dan kuasa mutlak merosakkan secara mutlak.”

Tetapi itu tidak semestinya benar.

Dalam suatu rumusan di Forum Ekonomi Dunia di Davos 2019, para pemimpin yang hadir merumuskan bahawa kuasa tidak mengubah orang sama seperti yang menonjolkan sifat mereka yang sudah ada.

Sebagai pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Slack, Stewart Butterfield, “Ini tidak menjadikan anda [eksplisit]. Itu hanya menjadikan anda lebih ketara dari siapa anda sebenarnya.”

Itulah sebenarnya ringkasan pemikiran baru dalam psikologi: Kuasa adalah seperti penguat suara (amplifier). Siapa pun kita sebelum ini menjadi semakin berkuasa.

Ketika seseorang diingatkan mengenai berkuasa, mereka lebih cenderung untuk menyatakan pendapat dan idea mereka sendiri daripada menyesuaikan diri dengan orang lain.

Dan ketika mereka diberi peranan sebagai penguasa dan bukannya orang bawahan sebelum rundingan, mereka lebih cenderung untuk menawar cara mereka sendiri daripada menyesuaikan diri dengan gaya lawan.

Kuasa menyekat kita. Ini membebaskan kita dari belenggu tekanan sosial.

Memperolehi pengaruh dan kewibawaan membebaskan kita untuk bertindak berdasarkan kehendak sebenar dan menunjukkan warna sebenar kita.

Kita tidak perlu melihat lebih jauh daripada mereka di Parlimen sekarang untuk melihat contoh utama bagaimana kuasa dapat menunjukkan keperibadian seseorang.

Kuasa tidak merosakkan atau mengkorup orang biasa. Ia merosakkan orang yang sudah cenderung ke arah rasuah dan korupsi. Dan ini bukan kali pertama.

Kembali pada akhir 1930-an, seorang lelaki yang baru keluar dari sekolah undang-undang sedang mengadili kes pertamanya ketika hakim mengancam untuk mengeluarkan beliau dari kes: “Saya mempunyai keraguan serius sama ada anda mempunyai kelayakan etika untuk mempraktikkan undang-undang,” kata hakim.

Nama peguam itu ialah Richard Nixon.

Pada masa itu, Nixon mengaku mengambil tindakan yang dipersoalkan tanpa kebenaran pelanggannya. Kuasa tidak merosakkannya; dia merosakkan kuasa. Ini terbukti apabila menjadi Presiden yang mendedahkan kepada dunia luar siapa dia selama ini.

Pertimbangkan peguam lain, yang mencalonkan diri untuk Senat tetapi menarik diri dari pilihan raya kerana dia takut jika dia mencalonkan diri, dia akan memecah undi dan menyebabkan calon yang korup menang.

Setelah dilantik sebagai Presiden, dia menggunakan pengaruh kuasa beliau dengan sedikit berbeza. Pada setiap minggu, dia mengadakan waktu pejabat terbuka untuk mendengar keprihatinan rakyat biasa, lebih dari empat jam sehari.

Nama peguam itu? Abraham Lincoln.

Sekiranya anda percaya kuasa adalah merosakkan, sukar untuk menjelaskan mengenai Lincoln. Menjadi presiden tidak hanya gagal membawa yang terburuk dalam dirinya; ia mengeluarkan yang terbaik.

Seperti yang dinyatakan oleh penulis biografi Lincoln, Robert Green Ingersoll: “Tidak ada yang mendedahkan watak sebenar seperti penggunaan kuasa. . . . Sekiranya anda ingin mengetahui siapa sebenarnya seseorang itu, beri dia kuasa.”

Untuk meramalkan bagaimana orang akan menggunakan kuasa, anda perlu mengetahui apakah motif, nilai dan identiti mereka sebelum memilikinya. Adakah mereka pemberi dermawan atau orang yang mementingkan diri sendiri?

“Kuasa selalunya terungkap. Apabila anda mempunyai kuasa yang cukup untuk melakukan apa yang selalu anda mahu lakukan, maka anda akan melihat apa yang selalu ingin dilakukan oleh seseorang itu.”

Apabila kita mendakwa bahawa kuasa merosakkan, kita membiarkan orang-orang berkuasa tidak terpengaruh.

Cara anda menggunakan autoriti memperlihatkan watak anda: Pemimpin egois menimbun kuasa untuk keuntungan peribadi. Pemimpin yang berkhidmat berkongsi kuasa untuk kebaikan sosial. Dan ujian utama watak bagi orang yang berkuasa adalah bagaimana mereka memperlakukan orang yang kekurangannya.

Azizi Ahmad adalah pembaca yang mengikuti perkembangan mereka yang ber’kuasa’

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: