Tempatan

KKM Sahkan Terima Hampir 2000 Laporan Kesan Mudarat Serius Vaksinasi

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

PETALING JAYA, 26 Mac 2022 – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menerima sebanyak 1,794 laporan kes kesan mudarat serius akibat vaksinasi setakat 18 Mac baru-baru ini.

Keseluruhan kes berkenaan dikategorikan serius mengikut klasifikasi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu merujuk kepada kesan yang menyebabkan pemanjangan tempoh di wad, kemasukan ke wad, kehilangan upaya yang signifikan atau memerlukan intervensi untuk menghalang kerosakan kekal tubuh, kecacatan semasa lahir, dan juga kesan yang membahayakan nyawa atau disyaki menyebabkan kematian.

Menurut KKM, kesemua laporan Kesan Advers Susulan Imunisasi (AEFI) yang serius memerlukan penilaian terperinci dan penyiasatan lengkap sebelum dikaitkan dengan vaksin yang diterima.

Jumlah tersebut turut melibatkan 607 laporan kematian di kalangan penerima vaksin COVID-19 dan daripada 607 laporan itu, Jawatankuasa Khas Farmakovigilans Vaksin COVID-19 (JFK) telah selesai menjalankan penyiasatan dan penilaian pada 460 laporan.

KKM memaklumkan hasil siasatan mendapati tiada satu pun dari kematian tersebut mempunyai hubung kait secara langsung dengan vaksin yang diterima.

Terkini, sebanyak 147 laporan masih dalam siasatan sebelum dinilai JFK.

Bagi penerima dos penggalak pula, 115 laporan diklasifikasikan serius dan 54 daripadanya melibatkan kematian. Sejumlah 25 laporan kematian telah lengkap disiasat dan dinilai oleh pihak JFK dan didapati ianya tiada kaitan dengan vaksin.

Di samping itu, KKM turut menerima tujuh laporan AEFI serius bagi golongan kanak-kanak berusia 5 hingga 11 tahun. Enam daripada kes tersebut memerlukan pesakit masuk ke wad untuk rawatan dan kesemuanya telah didiscaj.

Namun, satu kes pula melibatkan laporan brought-in dead (BID) dan kematian masih dalam siasatan. KKM masih belum menentukan mengenai hubungkait kematian tersebut dan vaksin.

Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) turut memantau isu keselamatan berkenaan vaksin COVID-19 yang ditentukan di peringkat global iaitu Adverse Events of Special Interest (AESI). NPRA memantau empat jenis AESI yang dilaporkan berlaku di peringkat global selepas suntikan vaksinasi COVID-19 iaitu radang otot jantung/ lapisan jantung, pembekuan darah vena dengan kiraan platelet rendah, kesan alahan berisiko mengancam nyawa dan kelemahan otot muka.

Walau bagaimanapun, NPRA mendapati kes-kes seperti ini amat jarang berlaku.

Secara keseluruhan, NPRA telah menerima 25,833 laporan AEFI vaksin COVID-19 yang perlu dinilai, termasuk 207 laporan penerima vaksin kanak-kanak 5 hingga 11 tahun, serta 1,448 laporan daripada penerima dos penggalak.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: