Antarabangsa

Kementerian Kesihatan Saudi Isu Amaran Strok Haba Kepada Jemaah Haji

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

MEKAH, 29 Jun 2023 – Kementerian kesihatan Arab Saudi telah memberi amaran kepada jemaah haji tentang strok haba ketika mereka mengambil bahagian dalam ibadah haji tahunan di tengah-tengah peningkatan suhu, lapor Agensi Akhbar Saudi (SPA).

Kementerian tersebut menekankan bahawa dengan menggunakan payung, meminum banyak cecair, mengelakkan senaman fizikal, dan mengikuti garis panduan kesihatan boleh membantu melindungi jemaah haji daripada strok haba atau tekanan haba.

BACA JUGA: Rejim Zionis Racun Tanah Palestin, Dedah New York University

BACA JUGA: Sewa Kedai Naik 700%, Peniaga Pasar Runsing

BACA JUGA: Hukum Pihak Tidak Sealiran Ideologi, Ancam Keselamatan Negara – JAKIM

Strok haba adalah penyakit berkaitan haba yang boleh berlaku selepas seseorang terdedah kepada suhu tinggi dan selalunya disertai dengan dehidrasi. Ia juga boleh menyebabkan kerosakan otak dan organ penting lain dan juga boleh menyebabkan kematian.

Gejala strok haba ini berbeza-beza mengikut individu, antaranya yang boleh berlaku ialah seperti kekeliruan, pening, berpeluh banyak, degupan jantung yang cepat, pengsan, keletihan, sakit kepala, kekejangan otot atau perut, loya, muntah, cirit-birit, dan kulit pucat.

Kira-kira 217 katil hospital telah diperuntukkan untuk kes strok haba di kalangan jemaah haji. Pegawai keselamatan dan sukarelawan di lapangan juga telah menerima latihan mengenai cara menangani kes keletihan haba dan strok haba.

Presidensi Umum bagi Hal Ehwal Masjidil Haram dan Masjid Nabawi turut telah mengedarkan 10,000 payung kepada jemaah haji setakat ini, manakala air zamzam juga boleh didapati di seluruh tapak untuk mereka minum semasa mereka membawa sepanjang perjalanan mereka.

Buat pertama kali sejak pandemik COVID-19, Arab Saudi menarik balik semua sekatan yang pernah dilaksanakan termasuk bilangan jemaah yang dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam rukun Islam yang kelima itu.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: