Surat Pembaca

Kemarahan Dalam Politik – Azizi Ahmad

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini

Saudara Pengarang,

Politik di mana-mana tidak pernah menjadi tempat yang sangat “bersih” ketika berhadapan retorik kemarahan dan maki-hamun.

Walau bagaimanapun, mungkin ramai akan bersetuju bahawa politik telah menjadi lebih berpecah-belah dan provokatif daripada kebanyakan perkara lain dalam sejarah.

Jadi, adakah ini hanya kes masyarakat bergerak dalam dua arah atau strategi politik yang berbeza?

Satu kajian baru mendapati bahawa, menyuntik kemarahan ke dalam kempen sebenarnya mendorong para penyokong untuk memilih.

Penyelidik Dawkins dari University of Colorado-Boulder mengatakan, dalam jangka pendek, retorik marah dan kemarahan politik merebak dengan mudah dan membawa kelebihan menjelang hari pilihan raya.

Penyelidik kajian ini menambah bahawa setiap hari orang ramai mula mencerminkan kemarahan yang mereka lihat pada calon pilihan mereka ketika membaca mengenai perihal emosi wakil calon dalam laporan berita.

“Penularan emosi” ini sebenarnya dapat memicu orang ramai yang biasanya menyuarakan perbincangan politik biasa dan mendorong mereka untuk memilih.

“Ahli politik ingin dipilih kembali, dan kemarahan adalah alat yang kuat yang dapat mereka gunakan untuk mewujudkannya,” kata Stapleton, lulusan PhD dalam sains politik, dalam siaran universiti.

Pasukan meninjau hampir 1,400 orang, yang mewakili keseluruhan spektrum politik, semasa kajian mereka.

Para penyelidik menunjukkan kepada setiap peserta koleksi cerita baru yang mengecewakan mengenai “perbahasan politik baru-baru ini” di mana calon-calon untuk jawatan itu berdebat dengan hangat dan hebatnya mengenai imigrasi.

Hasil kajian menunjukkan, ketika berbicara mengenai politik, membaca tentang seseorang yang menyokongnya menjadi marah membuat mereka juga marah.

“Kemarahan adalah emosi jangka pendek yang sangat kuat yang mendorong orang untuk bertindak,” tambah Stapleton.

“Tetapi terdapat implikasi negatif yang jauh lebih besar dalam jangka panjang. Selalu ada kemungkinan kemarahan dapat berubah menjadi keberangan dan keganasan.

Kemarahan dalam politik bukanlah perkara baru.

Penulis kajian menyatakan bahawa retorik marah bukanlah fenomena yang baru muncul sejak kebelakangan ini.

Sebenarnya, ahli politik sering menghina dan mengaibkan sesama sendiri. John Adams pernah memanggil Alexander Hamilton sebagai “budak keparat penjaja arak Skotlandia.”

Malangnya, walaupun setelah 250 tahun, keadaan mungkin menjadi lagi tidak begitu sopan sekarang. Pusat Penyelidikan Pew melaporkan sebelum pilihan raya presiden 2020 “sekitar sembilan dalam sepuluh penyokong Trump dan Biden mengatakan akan ada” keburukan abadi “kepada negara jika calon lain menang.”

“Sebilangan besar penyelidikan sains politik setakat ini memfokuskan pada apa yang kita lakukan ketika kita merasakan emosi seperti kemarahan, dan bukannya bagaimana emosi kita mempengaruhi orang lain,” jelas Stapleton.

Kemarahan sebenarnya mendorong golongan sederhana.

Untuk melihat kata-kata kesat siapa yang paling mempengaruhi, Stapleton dan Dawkins memberikan kepada sukarelawan mereka satu siri artikel berita mengenai perbahasan dasar imigrasi antara calon Kongres di Minnesota. Apa yang tidak diketahui kumpulan ini adalah kisah fiksyen untuk jawatan.

“Calon” menggunakan bahasa yang berusaha mendorong para pembaca menjadi marah, walaupun pasukan itu mencatat beberapa contoh yang lembut dalam politik 2021.

Dalam kes lain, artikel menggunakan bahasa yang lebih neutral. Kajian mendapati bahawa kemarahan cenderung terjadi lebih banyak ketika seseorang yang disokongnya merasa marah. Di pihak lain, penyokong menala keluhan calon lawan.

Kebiasaanya kita menjadi lebih marah setelah melihat rakan-rakan kita menjadi marah,” kata Stapleton. “Tetapi apabila pihak lain marah, ia tidak akan mempengaruhi kita sama sekali.”

Satu hasil yang mengejutkan para penyelidik adalah bahawa golongan lebih sederhana “lebih merasa terluka” daripada mereka yang sebenarnya terlibat dalam isu.

Penulis kajian mengatakan bahawa orang ramai harus memperhatikan bagaimana ahli politik berusaha melobi sokongan mereka.

Walaupun kemarahan nampaknya alat yang efektif, kajian lain mendapati orang yang optimis lebih cenderung aktif secara politik daripada pesimis.

“Kemarahan adalah salah satu cara untuk membuat orang untuk memilih dan terlibat dalam politik, tetapi itu bukan satu-satunya cara,” kata Stapleton. “Tidak semestinya semua mesti menjadi azab dan suram.”

Azizi Ahmad adalah seorang pembaca portal samudera.my

*Ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan samudera.my*

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: