Tempatan

Kelantan Mungkin Tenggelam, Senasib Jakarta – Kajian

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KOTA BHARU, 10 November 2022 – Kelantan berisiko tenggelam seperti Jakarta berikutan penggunaan air bawah tanah yang tinggi, kata seorang pakar ukur tanah.

“Kadar pengurangan semasa di Kelantan adalah sama seperti Jakarta sebelum 1970-an. Permintaan yang semakin meningkat untuk air bawah tanah di bandar Indonesia mendorong pengekstrakan air bawah tanah secara besar-besaran seterusnya membawa kepada peningkatan kadar penenggelaman.”

“Akibatnya, kira-kira 40% Jakarta kini berada di bawah paras laut.”

Dr Yong Chien Zheng berkata, kajiannya mengenai pergerakan tanah di negeri itu telah menemui bukti sebahagian negeri itu tenggelam sehingga 4.22mm setahun.

Kajian itu, bertajuk Penurunan Tanah Akibat Pengekstrakan Air Bawah Tanah: Kajian Kadar Regangan Geodetik di Kelantan, Malaysia, diterbitkan pada 2018.

Beliau berkata, walaupun data yang tidak mencukupi menyukarkan penentuan punca utama, namun terdapat korelasi yang tinggi antara penenggelaman tanah atau bangunan ke paras yang lebih rendah dengan pengekstrakan air bawah tanah.

Yong yang juga Pensyarah Tinjauan di Universiti Otago, New Zealand berkata, kajiannya yang dijalankan berdasarkan data GPS (Global Positioning System) selama 17 tahun di 11 lokasi berbeza mendapati Kuala Krai mempunyai kadar penurunan tanah tertinggi iaitu 4.22 setahun.

“Lapan daripada 11 stesen telah reda dan hasil kajian saya adalah serupa dengan penyelidikan tempatan lain (oleh Prof Madya Ami Hassan Din dari Universiti Teknologi Malaysia pada 2015) yang menggunakan teknik berbeza,” katanya sambil menambah bahawa beliau menggunakan data daripada 1999 hingga 2016.

Beliau percaya permintaan air di Kelantan akan meningkat dengan ketara berikutan pembangunan perindustrian dan dijangka terus berkembang sekali gus membawa kepada peningkatan dalam kadar penenggelaman.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: