NGO

Jiao Zong Ada Mother Land & Mother Tongue Berbeza? – PEMBELA

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Tanyakan kepada semua rakyat Malaysia… Apa Mother Land mereka. Serentak mereka akan menjawab, Malaysia! Kami sudah bergenerasi beranak pinak di sini. Sudah tentu Malaysia Mother Land kami!

Tetapi apabila bertanya pula, jika Malaysia ialah Mother Land untuk kita semua, sudah pastinya Bahasa Kebangsaan, iaitu Bahasa Melayu ialah Mother Tongue kita!

Tetapi itu tidak berlaku dengan Jiao Zong. Kenyataan Jiao Zong yang membantah soalan peperiksaan dengan standard yang sama untuk semua pelajar sekolah di Malaysia baru-baru ini, menunjukkan punca utama kepada kesusahan negara ini untuk mempunyai rakyat yang berasimilasi secara harmoni, berpunca dari sistem Pendidikan yang berbeza sejak dari awal pembentukan sahsiah diri mereka.

Jiao Zong dengan terang menyatakan bahawa Mother Tongue murid-murid Melayu ialah Bahasa Melayu. Kenyataan ini seolah-olah mencadangkan Mother Tongue kepada sesetengah dari rakyat Malaysia ini tidak sama dengan Mother Land mereka.

Semua kelebihan menjadi rakyat negara mahu dituntut. Tetapi kesetiaan kepada sumpah setia negara bagaimana pula?

Jika Bahasa Kebangsaan tidak dianggap dan masih belum menjadi sebagai Mother Tongue Jiao Zong? Kepada Mother Land mana mereka bersumpah setia?

#TolakUEC

Ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya pandangan samudera.my

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker