Tempatan

Ivermectin, ubat mujarab melawan Covid-19

Kenyataan Media

Ivermectin, ubat mujarab melawan Covid-19

4 Februari 2021

PENANDA TANGAN
• Dr Abd Kadir Warsi Mohamad (Phd), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)
• Kapten (R) Dr Wong Ang Peng, Persatuan Patriot Kebangsaan (PATRIOT)
• Pesuruhjaya Polis (R) Dato ’Shabudin Abdul Wahab, Pusat Penyelidikan Covid, Kumpulan Muzium Warisan Asia (AHM)
• Tunku Azwil Tunku Abd Razak, Gabungan NGO Islam (PNK)
• Prof Dr Mustafa Ali Mohd, Ahli Farmakologi Klinikal & Toksikologi

Pada 22 Januari 2021, telah diumumkan tanpa sambutan bahawa Kementerian Kesihatan akan melakukan ujian klinikal untuk dua ubat – Ivermectin dan Favipiravi – untuk menentukan keberkesanannya merawat Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah telah mengakui bahawa Ivermectin “murah, mudah didapati dan selamat digunakan.” Tetapi di Malaysia, ia hanya dilesenkan untuk digunakan pada haiwan.

Ivermectin disenaraikan sebagai ubat anti-parasit penting oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan ia juga merupakan ubat yang diluluskan di Amerika Syarikat oleh Pentadbiran Dadah Persekutuan (FDA).

Ivermectin, an anti-parasitic & anti-viral drug, was originally developed by the Japanese in 1975. More than 3.7 billion doses have been distributed globally and used by many millions of people during the last 30 years or so, with no reported adverse side effects or deaths from people taking it. Ivermectin has an impeccable safety record second to none.

Ivermectin, ubat anti-parasit dan anti-wabak, pada mulanya dimajukan oleh Jepun pada tahun 1975. Lebih daripada 3.7 bilion sukatan telah diedarkan di seluruh dunia dan digunakan oleh berjuta-juta orang selama 30 tahun terakhir atau lebih, tanpa laporan kesan buruk atau kematian daripada orang yang mengambilnya.

Ivermectin mempunyai rekod keselamatan yang sempurna.

Banyak kajian terbaru dari seluruh dunia juga mendapati bahawa Ivermectin sangat berkesan dalam mencegah dan merawat Covid-19.

The global situation has been changing fast in favour of using Ivermectin against Covid-19. The usual argument against Ivermectin (some big pharma firms involved in Covid-19 vaccine development may oppose its use as they understandably feel threatened by it) that “there is insufficient data to support its use” is no longer valid today.

Keadaan dunia telah berubah dengan cepat untuk memihak kepada penggunaan Ivermectin melawan Covid-19. Hujah biasa menolak Ivermectin (beberapa firma farmasi gergasi terlibat dalam pembangunan vaksin Covid-19 mungkin menentang penggunaannya kerana mereka difahami merasa terancam) bahawa “tidak ada data yang mencukupi untuk menyokong penggunaannya” tidak boleh dipakai lagi.

Pada 26 Januari 2021, Slovakia menjadi negara Kesatuan Eropah pertama meluluskan penggunaan Ivermectin melawan Covid-19.

Hasil daripada pembentangan di suatu Pendengaran Senat AS (sila lihat YouTube di atas) pada 7 Disember 2020 oleh Dr Pierre Kory, Presiden Perikatan Barisan Hadapan Penjagaan Kritikal Covid-19 (FLCCC), bersama Dr Andrew Hill, Penyelidik & Perunding kepada WHO, Institut Kesihatan Nasional AS (NIH), pada 14 Januari 2021, memutuskan untuk meningkatkan Ivermectin dari tahap “menentang” untuk rawatan Covid-19 kepada “tidak untuk atau menentang”, sehingga menjadikannya ia pilihan untuk digunakan oleh doktor berkenaan dalam mencegah dan merawat Covid-19.

Peningkatan oleh NIH mungkin merupakan langkah kecil untuk kesahihan perubatan Ivermectin untuk kegunaan melawan Covid-19, namun demikian, ini merupakan langkah penting kerana telah membebaskan banyak doktor dalam membuat pilihan menggunakan Ivermectin merawat Covid-19 tanpa merasa tekanan atau beban untuk melakukannya.

Agensi-agensi kesihatan kerajaan AS telah dikecam kerana memberikan perhatian lebihan terhadap ubat-ubatan dan vaksin yang mahal dengan minat dan dana perdagangan yang besar, dan TIDAK memberi perhatian kepada ubat-ubatan generik yang selamat, murah dan berkesan (seperti Ivermectin), yang tidak akan menghasilkan keuntungan besar bagi farmasi gergasi.

Ini membuat anda tertanya-tanya jenis masyarakat di mana mereka hidup ketika membuat keuntungan jauh lebih penting daripada kesihatan awam dan menyelamatkan nyawa orang biasa.

Memandangkan kes jangkitan Covid-19 yang semakin buruk, banyak persoalan yang belum dijawab dan kekurangan data mengenai hal keselamatan jangka panjang vaksin mRNA percubaan Pfizer (yang telah dipesan oleh negara kita) dan masalah pengeluaran semasa yang dihadapi oleh pengeluar vaksin di luar negara (dengan kemungkinan berlakunya kelewatan), kerajaan harus mempunyai “RANCANGAN B”.

Ia harus segera meluluskan Ivermectin sebagai suatu “senjata” yang selamat, murah dan berkesan melawani Covid-19.

Ujian klinikal KKM keatas keberkesanan Ivermectin dapat diteruskan tetapi kita tidak perlu menunggu (dan membiarkan lebih ramai lagi menderita dan mati akibat Covid-19 buat sementara waktu) kerana Ivermectin TELAH DIBUKTIKAN TERSANGAT SELAMAT sejak 30 tahun lalu.

Kita tidak akan kerugian apa-apa dalam meluluskan Ivermectin hari ini di Malaysia sebagai doktor memberi ketetapan melawan Covid-19.

KKM telah memberikan Persetujuan Bersyarat untuk vaksin mRNA percubaan Pfizer yang meragukan (yang diberi Kebenaran Kecemasan oleh FDA walaupun ujian klinikal manusia di AS tidak meyakinkan) tanpa perlu melakukan ujian klinikal di Malaysia.

Maklumat lebih lanjut mengenai Ivermectin, Peningkatan Ivermectin NIH, FLCCC dan keputusan baru-baru ini oleh Slovakia untuk meluluskan penggunaan Ivermectin, terdapat dalam Kertas Taklimat yang dilampirkan.

Penyelaras Media
Azmi Anshar
011-26102480
[email protected]

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button