Antarabangsa

Israel Adalah Pengganas – Erdogan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

ANKARA, 16 November 2023 – Presiden Türkiye Recep Tayyip Erdogan telah melabelkan Israel sebagai negara pengganas yang melakukan pembunuhan beramai-ramai di Gaza dan mendakwa perdana menteri negara itu Benjamin Netanyahu seorang yang terdesak dan tidak boleh diselamatkan.

Erdogan turut menggandakan penilaiannya terhadap konflik di Gaza sebagai pembunuhan beramai-ramai oleh Israel. Mereka yang berdiam diri mengenai operasi Israel di kawasan Palestin dan dakwaan jenayah terhadap kemanusiaan adalah bersubahat dalam jenayah itu seperti juga pelakunya, tegasnya.

Sebelum ini, kenyataan Menteri Warisan Israel, Amichai Eliyahu, yang telah mencadangkan memusnahkan Gaza secara keseluruhannya telah dikritik secara meluas di Israel dan di luar negara, dengan menteri itu akhirnya digantung tugas.

Erdogan melancarkan beberapa serangan peribadi terhadap pemimpin Israel itu, turut mendakwa Netanyahu pasti akan kehilangan jawatannya tanpa mengira bagaimana permusuhan di Semenanjung Gaza akan berakhir.

Dalam ucapan pada hari Rabu kepada mesyuarat kumpulan parlimen Parti Keadilan dan Pembangunan (AK Party) di Ankara, Erdogan juga mencabar Netanyahu untuk mendedahkan sama ada Israel memiliki senjata nuklear.

Rejim Zionis itu juga tidak pernah secara terbuka mengesahkan atau menafikan mempunyai senjata nuklear, namun secara meluas dipercayai memilikinya sejak akhir 1960-an. Menurut anggaran dari organisasi bebas, ia mempunyai sekitar 90 kepala peledak dalam stoknya.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: