Tempatan

Infografik RM391 Belanja Suri Rumah Sebulan, J-Kom Diperlekeh Netizen

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 13 Julai 2023 – Netizen membidas Jabatan Komunikasi Komuniti (J-Kom) kerana mendakwa empat isi rumah mampu bertahan dengan barangan runcit bernilai RM391 sebulan.

Menerusi hantaran terkini di media sosial, J-Kom menyenaraikan enam barangan yang boleh dibeli oleh isi rumah itu dengan pendapatan minimum RM1,500.

BACA JUGA: Gagal Pertahan LGBTQ, Kumpulan NGO Liberal Desak Pesuruhjaya SUHAKAM Letak Jawatan

BACA JUGA: Malaysia Catat 26.8 Juta Pengguna Media Sosial Setakat Januari 2023, YouTube Paling Tinggi

BACA JUGA: 1MDB: Rakan Korporat Jho Low, Jasmine Loo Ditangkap

Ia termasuk dua ekor ayam dengan harga RM37.60; dua kampit beras 10kg (RM38/beg), dua botol minyak masak RM13.80, satu papan 30 biji telur RM14, dua ketul roti jumbo RM8.60 dan satu tong gas RM19 sebulan.

Ia juga mendakwa isi rumah satu orang hanya akan membelanjakan RM228 sebulan untuk barangan yang sama tetapi dalam kuantiti yang lebih kecil.

Susulan itu, hantaran itu mendapat banyak kritikan daripada netizen dan berkata maklumat grafik itu tidak logik.

“Ni kompom JKOM punya intern yang buat ni, main pakai tangkap muat je, asal boleh je, kompom yang buat ni jeniss bangun pagi dengan balik kerja semua dah tersedia, mak ayah support 100% makan,” tulis Syed Nizam.

“Terima kasih kerajaan prihatin dengan rakyat..kerajaan mcm ni yg kami perlukan selama ini ,” sindir Napi Mat.

Asiah Abd Jalil pula berkata “Siapa yang buat poster ni? Barangan lain seperti bawang merah, bawang putih, cili, sayur-sayuran, gula, buah-buahan dan sebagainya tidak ada di dapur mereka.”

Pengguna lain turut ketawa dan mengalu-alukan siaran ‘menghiburkan’ oleh jabatan itu.

Infografik J-Kom dilaporkan muncul selepas laporan media mendedahkan kos sekurang-kurangnya RM500 sebulan untuk empat isi rumah untuk membeli barangan runcit hari ini, meningkat daripada RM200 sebelum ini.

Bagaimanapun, angka terakhir itu nampaknya diperoleh daripada satu sumber dan laporan itu kemudiannya diturunkan.

Selepas itu, pelbagai hantaran media sosial yang mengadu tentang kos sara hidup yang tinggi dan komen berdasarkan laporan itu mula muncul.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil kemudiannya menugaskan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk menyiasat hantaran itu dan mengatakan ia melanggar peraturan kerana persamaan antara satu sama lain.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: