Antarabangsa

Indonesia Import 200,000 Tan Beras, Tangani Kenaikan Harga

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

JAKARTA, 15 Disember 2022 – Keputusan kerajaan Indonesia mengimport 200,000 tan beras untuk menampung simpanan beras disambut baik pemain pasaran tempatan kerana ia boleh mengawal kenaikan harga.

Stok beras di pasar utama Indonesia dilaporkan semakin menipis dan harganya melonjak menjadi Rp10,500 (RM2.96), daripada harga biasa sekitar Rp8,500 (RM2.40) seliter untuk beras sederhana.

“Stok di pasaran utama sangat rendah. Kerajaan membuat keputusan yang paling tepat untuk mengimport kerana beras dari daerah tidak lagi boleh dibekalkan ke pasar utama.”

“Kebanyakan sedang menanam, nanti bulan Mac akan dituai. Jika kita tidak mengimport, kita akan tergesa-gesa pada Disember ini, apatah lagi Januari dan Februari,” kata Ketua Koperasi Pasar Utama Beras Cipinang, Zulkifli Rasyid.

Menurutnya, pasar utama Cipinang sahaja memerlukan 40-45,000 tan sehari, tetapi kini hanya mempunyai separuh dari stok kebiasaan.

Walau bagaimanapun, Profesor Institut Pertanian Bogor yang juga Ketua Umum Persatuan Bank Benih Tani Indonesia dan Teknologi, Dwi Andreas Santosa mempersoalkan perancangan kerajaan.

“Keputusan ini merugikan petani kerana empat bulan berturut-turut harga padi kering yang dituai di bawah harga belian kerajaan (HPP), mengapa mereka tidak menyerap sebanyak itu pada masa itu?”

Selain mempersoalkan penyerapan oleh Badan Urusan Logistik (Bulog), Andreas bimbang beras import akan tiba lebih awal daripada musim menuai utama, yang biasanya berlangsung pada bulan Mac.

Biasanya import beras mengambil masa dua bulan. Jika itu berlaku, beras import yang ditempah bulan ini dikhuatiri akan menurunkan harga di peringkat ladang nanti.

Senada dengan Andreas, peneliti dari Center for Indonesian Policy Studies (CIPS), Hasran, menyatakan penyerapan beras oleh Bulog memang tidak berjalan dengan baik.

“Awal musim menuai HPPnya lebih rendah dari harga pasaran, kenapa Bulog tidak serap habis-habisan?”

Dia berpandangan kerajaan tidak perlu mengimport beras secepat itu hanya semata-mata stok simpanan beras kerajaan sudah menipis.

“Yang kritikal adalah stok beras yang dipegang pemerintah. Itu harus dibezakan, supaya rakyat tidak panik. Menurut saya, stok beras simpanan rakyat masih selamat,” kata Andreas.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: