Antarabangsa

India Dilanda Superbug, Kalis Antibiotik

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

NEW DELHI, 13 Oktober 2022 – India kini dilanda pandemik jangkitan superbug kalis antibiotik yang sebelum ini pernah meragut sebanyak 1.27 milion nyawa di seluruh dunia pada tahun 2019.

Superbug ini berlaku apabila bakteria berubah dari masa ke masa dan menjadi kalis terhadap ubat-ubatan yang sepatutnya menyembuhkan jangkitan bakteria tersebut.

Menurut laporan media antarabangsa, India merupakan salah sebuah negara yang paling teruk dilanda “kalis antimikrobial” – jangkitan neonatal kalis antibiotik yang menyebabkan kematian hampir 60,000 bayi baru lahir setiap tahun.

“Ujian yang dijalankan di Hospital Kasturba untuk mengetahui antibiotik mana yang paling berkesan dalam menangani lima patogen bakteria utama mendapati bahawa beberapa ubat utama hampir tidak berkesan,” lapor media tersebut.

Patogen ini termasuk E.coli (Escherichia coli), biasanya ditemui dalam usus manusia dan haiwan selepas pengambilan makanan yang tercemar; Klebsiella pneumoniae, yang boleh menjangkiti paru-paru untuk menyebabkan radang paru-paru, dan darah, memotong kulit dan lapisan otak untuk menyebabkan meningitis; dan Staphylococcus aureus yang mematikan, bakteria bawaan makanan yang boleh disebarkan melalui titisan udara atau aerosol.

“Memandangkan hampir semua pesakit kami tidak mampu membeli antibiotik yang lebih kuat, mereka menghadapi risiko mati apabila mereka mengalami radang paru-paru yang berkaitan dengan ventilator di ICU,” Dr SP Kalantri, Supritendan Perubatan Hospital Kasturba.

“Keadaan kini terdesak, dan langkah terdesak – memesan lebih banyak antibiotik mungkin akan mengakibatkan lebih banyak bahaya daripada manfaat,” tambahnya lagi.

September lalu, satu kajian mendapati, 38% pesakit ICU yang dijangkiti superbug mati dalam masa 14 hari.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: