Antarabangsa

Indeks Pembangunan Manusia Turun Buat Pertama Kali – UNDP

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

NEW YORK, 11 September 2022 – Buat pertama kali sejak dicipta pada 1990, Indeks Pembangunan Manusia (HDI) telah menurun selama dua tahun berturut-turut pada 2020 dan 2021 di tengah-tengah krisis seperti COVID-19 dan perang di Ukraine, lapor Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP).

Indeks Pembangunan Manusia (HDI) ialah ukuran ringkasan pencapaian purata dalam dimensi utama pembangunan manusia: kehidupan yang panjang dan sihat, berpengetahuan dan mempunyai taraf hidup yang baik.

Sembilan daripada 10 negara mencatatkan penurunan dalam skor HDI mereka sama ada pada 2020 atau 2021 dan lebih 40 peratus merosot dalam kedua-dua tahun, dengan kehidupan penduduk di Sudan Selatan, Chad dan Niger merosot paling banyak.

Pandemik koronavirus adalah pemacu utama penurunan, tetapi laporan itu mencatatkan jumlah kompaun krisis; berkaitan politik, kewangan dan hubungan kekeluargaan, tidak memberi masa untuk populasi pulih.

Walaupun beberapa negara telah mula pulih daripada wabak itu, banyak negara lain di Amerika Latin, Afrika, Asia Selatan dan Caribbean masih belum sempat pulih sebelum krisis baharu melanda, iaitu perang di Ukraine.

Tambah portal antarabangsa, penyumbang besar kepada penurunan HDI ialah penurunan global dalam jangka hayat – turun daripada 73 tahun pada 2019 kepada 71.4 tahun pada 2021.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: