Antarabangsa

Hina Nabi Muhammad, Kini Nupur Sharma Disiasat Polis

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

DELHI, 11 Jun 2022 – Polis India pada Khamis memaklumkan akan menyiasat dua bekas pegawai Parti Bharatiya Janata (BJP) yang memerintah India kerana kenyataan mereka yang menghina Nabi Muhammad dan berunsurkan anti-Islam.

Melalui twitter rasmi, @DelhiPolice berkata, dua siasatan awal telah didaftarkan terhadap mereka yang cuba mengganggu ketenteraman awam dan menghasut orang ramai melakukan perpecahan.

Jelasnya, selain Nupur Sharma, beberapa individu juga akan disiasat kerana menyiarkan kandungan dengan niat untuk menghasut keganasan dan menyakiti sentimen agama.

BACA: Boikot IPL Jika India Tidak Mohon Maaf – Pemain Kriket England

BACA: Modi! Kami Tahu Apa Yang Berlaku Kepada Muslim India! – Shahbudin Embun

BACA: Pemuda PAS Beri Amaran Keras Kepada Semua Penghina Nabi – Nazir Helmi

Siasatan itu dibuat selepas beberapa negara Timur Tengah mengecam kenyataan menghina Nabi Muhammad S.A.W. dan Islam, yang dibuat pada dua rancangan berasingan iaitu di perbahasan TV dan di media sosial.

Di India, pertempuran antara penganut Hindu dan Islam meletus pada Jumaat lalu di negeri paling ramai penduduk, Uttar Pradesh, berhubung gesaan untuk menutup pasar sebagai protes atas penghinaan Nabi Muhammad S.A.W.

Polis sejak itu telah menahan orang ramai yang terlibat dalam protes itu.

Kontroversi itu mencerminkan peningkatan sentimen anti-Muslim di India, yang telah menjadi bahagian penting dalam rancangan BJP untuk mendorong agenda nasionalis Hindunya.

Modi dan BJP telah mempercepatkan agenda nasionalis Hindu selepas memenangi mandat untuk penggal kedua pada 2019 dan mengekalkan sokongan pengundi dengan kemenangan yang kuat dalam pilihan raya negeri baru-baru ini pada Mac.

Susulan kecaman yang diterima gara-gara isu penghinaan ke atas Nabi Muhammad S.A.W. oleh salah seorang ahli politik India, Kedutaan Besar India di Malaysia telah mengeluarkan kenyataan balas berkenaan isu terbabit.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: