Tempatan

Haramkan Rumput Tiruan, Ia Membahayakan – CAP

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

GEORGETOWN, 21 Ogos 2022 – Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa agar mengharamkan rumput tiruan yang kini menjadi trend yang semakin berkembang pesat dengan pasaran global AS$2.4 bilion kerana ia didapati tidak baik untuk alam sekitar dan boleh memudaratkan kesihatan. Di Malaysia, ia biasa digunakan di kawasan kediaman, bangunan dan kawasan rekreasi awam.

Menurut kenyataan CAP, rumput tiruan tersebut dihasilkan daripada 3 bahagian utama; bilah plastik, bahan sokongan yang memegang bilah rumput tiruan dan isian (serpihan hitam kecil yang membantu menyokong bilah). Bilah tersebut diperbuat daripada polietilena (plastik yang sama digunakan untuk membuat botol dan beg plastik). Polietilena dalam bentuk pepejal dicairkan dan dicampur dengan warna dan bahan kimia lain untuk menjadikannya tahan lama, tahan UV, dan sebagainya. Sebagai alternatif, bilah rumput ini diperbuat daripada kepingan nilon nipis yang disemperit melalui acuan untuk menghasilkan gentian halus.

“Isian ini mengandungi zarah, yang dipanggil getah butadiena atau “getah serpihan” yang diperbuat daripada gentian sintetik dan sekerap tayar. Ia menimbulkan habuk di atas padang dan berbau tayar. Bahan dalam isiannya boleh mengandungi benzena, karbon hitam dan plumbum, semuanya berkait dengan kanser,” maklum kenyataan CAP yag dikeluarkan di Facebook.

Tambahan pula, rumput tiruan itu juga boleh menyumbang kepada banjir kerana ia tidak menyerap air dan boleh memusnahkan mikroorganisma di dalam tanah di bawah rumput, yang membahayakan tumbuhan sekeliling, sekali gus menghalang kepelbagaian biologi. Rumput tiruan dibuat dengan mengikat beberapa jenis plastik bersama-sama dan oleh sebab itu ia amat sukar untuk dikitar semula.

Oleh itu, ia telah mewujudkan penggunaan plastik yang tidak perlu yang tidak terbiodegradasi, menambah lagi beban kepada sektor sisa dan apabila terurai, ia membebaskan zarah plastik ke dalam alam sekitar serta menjadi toksik kepada manusia dan hidupan liar.

Menurut Presiden CAP, Mohideen Abdul Kader berkata, Persatuan Hortikultur Diraja (RHS) di United Kingdom (UK) baru-baru ini mengharamkan rumput tiruan tersebut daripada pertunjukan bunga yang terkenal di dunia atas sebab alam sekitar. Kerajaan UK kini digesa memperkenalkan “Cukai Kerosakan Ekologi” ke atas import, penjualan dan pemasangan rumput tiruan dan rumput untuk menangani masalah itu.

Rumput plastik juga mengeluarkan haba. Majlis Bandaraya Adelaide (ACC) melarang penggunaan rumput tiruan di bahu jalan pada 2019 kerana bimbang dengan pemanasan bandar dan tapak pelupusan. Menurut laporan Majlis, suhu permukaan rumput tiruan adalah lebih tinggi daripada permukaan lain, termasuk asfalt dan jauh lebih tinggi daripada rumput semula jadi.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: