Antarabangsa

Hamas Tidak Dapat Dihapuskan – Jurucakap Tentera Zionis Israel

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

JERUSALEM, 21 Jun 2024 – Jurucakap utama tentera Israel baru-baru ini menyatakan bahawa Hamas tidak dapat dihapuskan, yang mendorong reaksi segera daripada kerajaan yang dengan pantas menegaskan semula komitmennya untuk menghancurkan kumpulan pejuang Palestin tersebut.

“Untuk mengatakan bahawa kita akan membuat Hamas hilang adalah seperti menaburkan pasir di mata orang. Jika kita tidak menyediakan alternatif, akhirnya kita akan mempunyai Hamas,” kata Laksamana Muda Daniel Hagari kepada penyiar Israel, Channel 13, lapor sebuah berita.

“Hamas adalah ideologi, kita tidak boleh menghapuskan ideologi.”

Kenyataannya dengan cepat disanggah oleh pejabat Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, yang kabinetnya telah menyatakan bahawa serangan Gaza tidak akan berakhir sehingga Hamas dikalahkan.

“Kabinet politik dan keselamatan yang diketuai oleh Perdana Menteri Netanyahu telah menetapkan sebagai salah satu tujuan perang adalah pemusnahan kemampuan ketenteraan dan pemerintahan Hamas,” kata pejabatnya dalam satu kenyataan.

Menurut kementerian kesihatan wilayah yang dikendalikan pejuang Hamas, serangan Israel yang bertujuan untuk menghapuskan pejuang Hamas telah membunuh sekurang-kurangnya 37,396 rakyat di Gaza, kebanyakannya orang awam.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: