Antarabangsa

Hamas telus, bebaskan tawanan AS

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

WASHINGTON, 30 November 2023 – John Kirby, jurucakap Majlis Keselamatan Negara menyatakan dalam rundingan tebusan dengan Israel, Hamas tidak menggunakan rakyat Amerika yang ditahan sebagai leverage atau sesuatu yang menghalang rakyat Amerika daripada keluar dari wilayah Gaza.

Menurutnya lagi, bilangan warga AS yang kini ditahan di Gaza adalah agak kecil, sambil menambah bahawa perbincangan tebusan setakat ini tertumpu kepada wanita dan kanak-kanak dan kumpulan pejuang Palestin itu juga tidak berusaha menahan warga AS lebih lama daripada tebusan lain.

Jurucakap itu kemudiannya menyatakan bahawa Hamas mungkin tidak mempunyai akses kepada semua orang yang ditahan dalam sekelip mata, sambil menambah bahawa tidak mungkin semua warga AS ditahan di lokasi yang sama di Gaza.

Israel melancarkan serangan udara berminggu-minggu ke atas kawasan Palestin dan meningkatkan pencerobohan darat pada 7 Oktober. Kementerian Kesihatan Gaza telah meletakkan jumlah rakyat Palestin yang terbunuh dalam operasi Israel tersebut melebihi 15,000.

Bagaimanapun, pertempuran itu telah menyaksikan beberapa jeda seketika sepanjang minggu lalu hasil rundingan tebusan antara pihak yang bertelagah, dengan Hamas bersetuju untuk menukar warga Israel dan warga asing dengan tahanan Palestin yang ditahan di Israel.

Perjanjian asal untuk menangguhkan permusuhan dicapai apabila PBB dan kumpulan hak asasi manusia semakin mendesak dan menuduh Israel melakukan serangan kejam ke atas Gaza. Sebaliknya, Israel dan sekutu utamanya, AS, memilih jeda yang lebih pendek.

Josep Borrell, diplomat tertinggi EU, berkata pada hari Isnin bahawa jeda dalam pertempuran harus dilanjutkan untuk menjadikannya mampan dan berpanjangan sambil berusaha untuk penyelesaian politik.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: