Antarabangsa

Guru Tadika Taiwan Didakwa Beri Ubat Batuk Dadah Kepada Murid

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

TAIWAN, 24 Jun 2023 – Guru-guru di sebuah tadika di New Taipei City telah dituduh memberi dadah kepada murid-muridnya dengan ubat batuk yang mengandungi ubat seperti fenobarbital dan benzodiazepin.

Media antarabangsa melaporkan, sebuah prasekolah swasta di Daerah Banqiao, New Taipei berdepan dakwaan yang dibuat oleh ibu bapa kepada 17 pelajar sejak 14 Mei bahawa anak-anak mereka diberi dadah.

Susulan laporan, pihak pendakwa raya bertindak menyerbu rumah-rumah yang didiami lapan pekerja sekolah, termasuk pengetua sekolah, awal Khamis.

BACA JUGA: Ingkar ‘Bond’ Parti, Mahkamah Arah Mantan Naib Presiden PKR Bayar RM10 Juta

BACA JUGA: Rider Digantung Tegur 2 Warga Singapura ‘Borong Minyak’, Siasat Semua Terlibat! – CIJ

BACA JUGA: Lembab Tangani Kandungan Memudaratkan, MCMC Ambil Tindakan Perundangan Terhadap Meta

“Dakwaan terhadap prasekolah itu pertama kali dibuat pada 14 Mei, apabila ibu bapa kepada tiga kanak-kanak melaporkan kepada polis bahawa seorang guru telah memberikan anak-anak mereka dadah yang tidak diketahui dan menggunakan kaedah fizikal yang tidak betul untuk mendisiplinkan mereka.”

“Dalam laporan kepada polis, ibu bapa itu berkata mereka telah melihat perubahan tingkah laku pada anak-anak mereka, termasuk cepat marah dan insiden mencederakan diri sendiri, dalam tempoh Februari hingga April,” tambah portal.

Skandal itu telah mencetuskan bantahan keluarga di luar bangunan kerajaan di mana beratus-ratus menyertai demonstrasi di New Taipei City pada hari Ahad menggesa ketelusan yang lebih besar daripada siasatan polis.

Berikutan itu, prasekolah dalam sistem francais Institut Pendidikan Kid Castle didenda NT$150,000 (RM22,582.573) oleh Biro Pendidikan New Taipei Khamis dan lesennya dibatalkan mulai 12 Jun 2023.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: