Antarabangsa

Gerhana Matahari Terakhir 2022 ‘Terangi’ Langit Baitulmuqaddis

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

BAITULMUQADDIS, 27 Oktober 2022 – Warga Palestin dan wilayah Arab baru-baru ini menyaksikan fenomena gerhana matahari terakhir untuk tahun 2022.

Fenomena yang berlaku pada 25 Oktober itu ‘menerangi’ langit wilayah itu selama dua jam 20 minit.

Gerhana itu bermula tepat pada pukul satu tengah hari waktu tempatan (6 petang waktu Malaysia) dari kiri atas matahari, dan kemudian terjun ke selatan sehingga menutupi 33.6% matahari di Baitulmuqaddis, 35.7% di utara jauh, dan 29.8% di bahagian selatan negara.

Gerhana matahari ini turut disaksikan oleh sebahagian negara Asia, Afrika dan Eropah.

Kebanyakan masjid di negara-negara itu mengadakan solat sunat gerhana matahari. Di Mekah, solat dan khutbah gerhana matahari telah diadakan di Masjidil Haram oleh Sheikh Bandar Baleelah pada jam 1:45 tengah hari.

“Semasa gerhana sebegitu, separuh bayang-bayang bulan melintasi kita, di mana diameter jelas matahari akan menjadi 0.6 peratus lebih besar daripada purata, dan bulan hanya empat hari sebelum perigee, yang akan menjadikannya secara relatifnya besar pada puncak tertinggi gerhana, tetapi ini tidak mempunyai kesan yang nyata pada gerhana ini kerana ia adalah separa gerhana,” kata Majid Abu Zahira, Ketua Persatuan Astronomi Jeddah.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: