Antarabangsa

Gempa Jepun: Jutaan Terputus Elektrik, 4 Terbunuh

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

TOKYO, 17 Mac 2022 – Empat orang terbunuh manakala sekurang-kurangnya 97 cedera di beberapa wilayah di Jepun selepas negara itu dilanda gempa bumi berukuran 7.3 magnitud malam tadi.

Menurut abc NEWS, gempa bumi kuat itu melanda pantai timur laut Jepun pada Rabu, menggegarkan bangunan dan mencetuskan amaran tsunami yang telah ditarik semula awal pagi tadi.

“Ancaman tsunami telah dikeluarkan untuk pantai timur Honshu, Jepun, oleh Pusat Amaran Tsunami Pasifik berdasarkan parameter gempa bumi awal. Pusat itu memberi amaran tentang kemungkinan gelombang tsunami berbahaya bagi komuniti pantai dalam jarak 186 batu dari pusat gempa.”

Selain itu, kira-kira 2 juta isi rumah terputus bekalan elektrik susulan gempa bumi yang berlaku tetapi kuasa bekalan berjaya dipulihkan di sebahagian besar kawasan Tokyo menjelang pukul 3 pagi waktu tempatan.

Tohoku Shinkansen, sebuah kereta api berkelajuan tinggi yang membawa sebanyak 100 orang penumpang pada waktu itu juga terbabas dari landasan, namun tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

Menurut Agensi Meteorologi Jepun, gempa bumi pada kedalaman 60 kilometer di bawah paras laut itu melanda perairan Fukushima sekitar pukul 11.36 malam waktu tempatan.

“Pusat gempa hari Rabu adalah 55 batu (89 kilometer) dibandingkan dengan gempa bumi dahsyat pada tahun 2011 yang menyebabkan tsunami dengan ombak setinggi 30 kaki yang merosakkan beberapa reaktor nuklear di kawasan itu — mengakibatkan bencana nuklear terburuk sejak insiden Chernobyl 1986,” lapor portal CNN.

“Lebih daripada 22,000 terbunuh atau hilang dalam bencana itu. Kematian disebabkan oleh gempa bumi dan tsunami awal dan oleh keadaan kesihatan pasca bencana yang disebabkan oleh kebocoran radiasi.”

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida memaklumkan bahawa “tiada keabnormalan” telah dikesan di mana-mana loji nuklear negara itu.

Leave a Reply

Back to top button