Tempatan

Filem Pulau: Tidak Perlu Kaji Semula, Tiada Unsur Lucah

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 19 Januari 2023 – Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) berkata, filem sensasi, Pulau, tidak wajar untuk dikaji semula kerana filem itu tiada unsur lucah dan adegan panas.

“Kami merasakan tiada adegan panas dan lucah yang tidak menitikberatkan budaya kesopanan dan kesusilaan sehingga boleh meruntuhkan moral masyarakat seperti dakwaan ramai,” kata Presidennya, Pansha.

BACA JUGA: Trailer Filem “Pulau” Tidak Sesuai Untuk Tayangan – Menteri

BACA JUGA: “It’s just kissing”, Pengasas Bersama Undi18 Pertahan Filem “Pulau”

BACA JUGA: Semak Semula Lulus Tayang Filem “Pulau” – MAPIM

Dalam kenyataannya, Pansha berkata pihaknya mewakili Industri Perfileman Tempatan menerusi Jawatankuasa Skim Wajib Tayang, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) berkesempatan melaksanakan pra-tonton filem tersebut selepas penerbit mendapat kelulusan Lembaga Penapisan Filem (LPF) berpandukan Garis Panduan Penapisan Filem (GPPF) KDN 2010.

“Malah, Jawatankuasa Skim Wajib Tayang FINAS sudah meluluskan tarikh tayangan umum di pawagam pada 9 Mac depan,” tambahnya.

Katanya, PFM percaya tahap profesionalisme Jawatankuasa LPF yang memberi kelulusan terhadap filem Pulau dengan sewajarnya dan memohon agar filem itu tidak dikaji semula.

Terdahulu, sebaik trailer filem Pulau dimuat naik di media sosial, ramai orang mengkritik filem terbabit dah mempersoalkan bagaimana naskhah itu diluluskan tayangan.

Rata-rata netizen terkejut dengan paparan wanita berpakaian seksi termasuk berbikini dan adegan intim ala Hollywood, malah, ada yang mengklasifikasikan naskhah terbabit sebagai ‘soft porn’ yang dianggap keterlaluan dan bercanggah dengan nilai moral bagi filem.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: