Tempatan

Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan (І) Bermasalah, Berlebihan, Bazir Sumber – SIS

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

PETALING JAYA, 24 Mac 2022 – “Enakmen ini bermasalah, berlebihan, tidak perlu dan membazirkan sumber.”

Demikian kenyataan yang dikeluarkan Sisters in Islam (SIS) mengenai laporan Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan (І) 2019 baru-baru ini.

Menurut SIS, laporan berkenaan memfokuskan kepada pindaan Enakmen 2019 yang pada mulanya mempunyai 35 seksyen, tetapi kemudiannya ditambah lagi dengan 33 seksyen baru daripada Enakmen 1985, menjadikan jumlah pindaan enakmen itu kini sebanyak 68 seksyen.

Tambah organisasi itu, mereka menyatakan bahawa pindaan ini melanggar hak yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan kebanyakan seksyen yang baru diperkenalkan dalam Enakmen ini berada di luar bidang kuasa Negeri.

Malah, pindaan tersebut juga memperluaskan kuasa Mahkamah Syariah dengan memperkasakan mahkamah ini untuk menambah atau menggantikan hukuman “alternatif” seperti khidmat komuniti atau pemulihan yang mengatasi apa yang dibenarkan bawah Akta 355.

Mengulas lanjut, SIS memaklumkan bahawa penguatkuasaan Enakmen 2019 akan memberi kuasa kepada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan dan Mahkamah Syariah untuk melaksanakan Enakmen tersebut dengan mengambil tindakan terhadap pelbagai bidang yang Enakmen ini menghukum.

Hal ini kerana ia membenarkan campur tangan dan pengawalan pihak kerajaan dalam semua aspek kehidupan seseorang – daripada identiti, kepercayaan, pemikiran sehinggalah ke perhubungan yang dipupuk. SIS mendapati perkara ini menjejaskan beberapa golongan seperti perempuan, belia, kanak-kanak, individu LGBTQI, aktivis hak kemanusiaan dan sebagainya.

Selain itu, dapatan laporan tersebut mendapati peruntukan di bawah Enakmen ini bertindih dengan Perlembagaan Persekutuan dan Undang-undang Persekutuan sedia ada seperti Kanun Keseksaan, Akta Bahaya Berbahaya dan lain-lain. Enakmen 2019 turut dianalisis melalui kerangka hak kemanusiaan dan Perlembagaan.

Mereka percaya Enakmen 2019 turut melanggar dan mencabar undang-undang hak kemanusiaan antarabangsa seperti hak kebebasan beragama, hak kebebasan bersuara, hukuman sebatan dikekalkan dan juga percubaan seks konsensual tanpa mengira gender.

SIS menegaskan bahawa Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan (І) merupakan pelanggaran hak asasi kemanusiaan dan mendatangkan lebih banyak gangguan dari kebaikan kerana undang-undang baru akan menggalakkan keganasan, menyalahgunakan kuasa dan juga diskriminasi terhadap komuniti rentan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: