Tempatan

Doktor Mahu Caj RM1 Klinik Kesihatan Dinaikkan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 02 Jun 2023 – Kerajaan disaran menaikkan caj klinik kesihatan RM1 kepada kepada RM5 hingga RM20 kerana caj sedia ada sudah tidak relevan dengan masa kini.

Yang Dipertua Persatuan Kesihatan Ikram Malaysia (Ikram Health), Dr. Mohd. Afiq Mohd. Nor berkata, fi sedia ada disifatkan tidak masuk akal terutama ketika nilai kos rawatan semakin meningkat.

BACA JUGA: Isu Air: Kelantan, Sabah, Sedia Kerjasama Dengan Kerajaan Pusat

BACA JUGA: Johor Sasar 8,000 Orang Awam Khatam Al-Quran Setahun

BACA JUGA: Ibu Maisarah Mahu Akidah Islam Anak Kekal Terjaga

“Pada masa akan datang klinik kesihatan dan Jabatan Perubatan Kecemasan boleh mengenakan caj RM5, malah klinik pakar boleh mengenakan caj RM15 hingga RM20.”

“Kenaikan caj ini adalah suatu keperluan kerana kos rawatan semakin tinggi yang akan membebankan Kerajaan untuk menampung sepenuhnya dan boleh menjejaskan perkembangan perkhidmatan, penambahbaikan fasiliti serta kemudahan dan kebajikan kakitangan,” ulasnya.

Sementara itu Pakar Perubatan Kesihatan Awam Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr. Malina Osman berkata sudah tiba masanya untuk Kerajaan meneliti semula kadar caj rawatan bersesuaian dengan faktor penting seperti pertambahan populasi rakyat dan kecanggihan teknologi.

“Kalau dilihat, sejak tahun 60-an atau 70-an, caj bayaran RM1 untuk setiap kali rawatan di semua fasiliti Kerajaan tidak berubah. Kalau dulu, tambang bas awam pun mungkin cuma 50 sen, sekarang harganya pun sudah tidak lagi sama.”

“Apa yang pasti, Kerajaan tidak lagi mampu menampung subsidi kos rawatan kesihatan rakyat. Kita perlu mengambil kira latar belakang kemampuan ekonomi Kerajaan dan keadaan ekonomi semasa. Saya sendiri pun tidak boleh petik berapa ‘angka ajaib’ untuk kadar bayaran minimum munasabah.”

Dr. Malina juga berharap Kerajaan dapat memastikan perkhidmatan rawatan yang disediakan berada pada tahap berkualiti termasuk memastikan kakitangan kompeten yang mencukupi.

Dalam pada itu, Pakar Perubatan Kesihatan Awam Universiti Malaya (UM), Profesor Dr. Sanjay Rampal pula berkata, pihaknya menyokong usaha untuk menambah bajet dalam sistem perbelanjaan pembiayaan kesihatan negara.

Katanya, penambahan bajet kesihatan itu diharapkan dapat digunakan untuk kempen kesedaran kesihatan kepada masyarakat. Ini kerana kita tentunya mahu pengurangan jumlah pesakit yang datang mendapatkan rawatan terutama di hospital Kerajaan yang telah sesak.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: