Tempatan

Ditegur DAP Setelah Kritik Timbalan Menteri, MCA Dakwa Amal Check and Balance

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 29 Mac 2023 – Presiden Malaysian Chinese Association (MCA), Wee Ka Siong menyelar kenyataan ahli politik Democratic Action Party (DAP) yang berkata kononnya MCA bersama Kerajaan Perpaduan tetapi sebenarnya mereka sekutu Perikatan Nasional (PN).

Menurut Ka Siong, kritikan yang dikeluarkan oleh partinya terhadap Timbalan Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying hanyalah sebagai semak dan imbang terhadap eksekutif Kerajaan.

“Kamu kata jasad kami bersama Kerajaan Perpaduan tetapi hati kami bersama PN. Apakah jenis kenyataan itu?”

“Pendapat bukan partisan. Tidak ada perkara yang kita tidak boleh mengkritik (Kerajaan) hanya kerana kita sebahagian daripada Kerajaan. Jika ya, bagaimanakah kita boleh memainkan peranan semak dan imbangan dalam Kerajaan?”

BACA JUGA: Peniaga Bas Boleh Naikkan Tambang 10 Peratus Musim Raya

BACA JUGA: Dakwaan Sembelih Ayam Tidak Ikut Syarak, JAIPk Lakukan Siasatan

BACA JUGA: Sisa Makanan Bazar Ramadan Negeri Sembilan Meningkat 15%

Katanya, walaupun MCA kini menjadi sebahagian daripada Kerajaan bersama DAP, kritikan boleh diberikan untuk membetulkan kesilapan dan bekerja lebih keras.

Malah katanya, ahli MCA juga dibenarkan mengkritik pemimpin MCA, termasuk presiden.

Terdahulu, pemimpin MCA mengkritik Lim kerana gagal menyediakan jawapan secukupnya semasa sesi soal jawab di Dewan Rakyat.

Bagaimanapun, soalan itu timbul selepas sesi itu sepatutnya tamat.

Namun bagi Ka Siong, alasan ‘masa tamat’ tidak boleh diterima dalam situasi ini.

“Sejak bilakah Parlimen wajib berhenti (sesi soal jawab) pada pukul 11.30 pagi? Walaupun dalam perlawanan bola sepak selama 90 minit, kadangkala ia berakhir pada minit 92. Jadi, adakah gol yang dijaringkan dalam tempoh 91 minit tidak dikira?”

Tegasnya, situasi Lim adalah serupa dengan ‘pergi ke sekolah tanpa membawa kerja rumah’.

“Menurut konvensyen, pelbagai jabatan sepatutnya sudah menyediakan jawapan, dan menteri dan timbalan menteri biasanya akan menyemak jawapan ini pada hari sebelum mereka menghadapi soalan daripada ahli parlimen di Parlimen.”

“Malah soalan Parlimen telah dihantar sebelum sesi bersidang pada 13 Februari, yang kini telah berjalan selama hampir dua bulan.”

Tuntasnya, DAP tidak seharusnya mempersoalkan kesetiaan MCA hanya kerana menerima kritikan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: