Antarabangsa

Didakwa Penyebab Kanser – Bedak Talkum Johnson & Johnson Dihentikan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

NEW YORK, 13 Ogos 2022 – Selepas lebih dua tahun berdepan dengan ribuan saman, Syarikat Johnson & Johnson (J&J) akan menghentikan penjualan bedak bayi berasaskan talkum secara global pada 2023.

Kenyataan ini diumumkan selepas lebih dua tahun syarikat itu menamatkan penjualan bedak talkum di Amerika Syarikat yang mengundang ribuan saman berhubung keselamatan pengguna, lapor sebuah portal.

Menurut laporan, syarikat itu berdepan dengan kira-kira 38,000 tindakan saman daripada pengguna dengan mereka yang terselamat mendakwa produk talkumnya menyebabkan barah akibat pencemaran dengan asbestos, sejenis karsinogen yang diketahui.

Satu siasatan pada 2018 mendapati, syarikat J&J selama beberapa dekad maklum dengan kewujudan asbestos di dalam produk talkumnya.

Rekod dalaman syarikat, keterangan percubaan dan bukti lain menunjukkan sekurang-kurangnya sejak 1971 hingga awal 2000-an, talkum mentah dan bedak siap syarikat itu kadangkala diuji positif bagi sejumlah kecil asbestos.

Walau bagaimanapun, perkara ini dinafikan oleh Syarikat J&J. Malah, J&J berulang kali menegaskan bahawa produk talkumnya selamat dan tidak menyebabkan kanser.

Susulan keputusan untuk menghentikan jualan produk bedak berasaskan talkum, Syarikat J&J menyatakan bahawa mereka akan beralih kepada pengeluaran bedak bayi berasaskan tepung jagung.

Leave a Reply

Back to top button