Antarabangsa

China Bantah NATO ‘Masuk’ Asia Pasifik

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

MOSCOW, 07 OGOS 2023 – Duta China ke Rusia telah memberi amaran sekeras-kerasnya kepada pakatan ketenteraan Barat NATO yang diketuai oleh Amerika Syarikat (AS) terhadap perluasan kumpulan itu ke rantau Asia Pasifik.

Perluasan NATO ke timur, ke rantau Asia Pasifik hanya akan meningkatkan ketegangan serantau, menambah krisis keyakinan, kata Zhang Hanhui kepada agensi berita ITAR-TASS Rusia dalam satu wawancara pada hari Selasa.

Menurutnya lagi, perluasan ke arah timur perikatan itu juga mengancam untuk merangsang perlumbaan senjata, merosakkan suasana kerjasama serantau, mencetuskan konfrontasi antara kem, dan juga perang dingin yang baru.

BACA JUGA: PN Utamakan Rakyat, Akan Batalkan Projek Tambak Laut Jika Berjaya Tadbir Pulau Pinang

BACA JUGA: DAP Halang Rang Undang-Undang Penukaran Agama Unilateral, Dedah PAS

BACA JUGA: Sungai Pahang Cetek Sejak 3 Minggu Lalu, Lebih Teruk Dari 1996

Pemerhati turut memberi amaran yang sama bahawa pakatan yang diketuai AS itu, tidak lagi terhad kepada misi ketenteraan tradisionalnya dan secara agresif meluaskan jejaknya di rantau Asia-Pasifik sebagai cara untuk mengepung China.

Perkembangan membuktikan usaha AS untuk menjalin hubungan ketenteraan yang lebih kukuh dengan sekutu Asianya yang sudah pun rapat di Asia seperti Jepun dan Korea Utara, dan usahanya menyasarkan bandar separa autonomi China, Hong Kong dan Taipei China.

Dalam satu sidang kemuncak pakatan itu, yang memaparkan kata-kata Setiausaha Agung NATO secara terbuka bahawa pada masa hadapan, menangani ancaman China harus menjadi asas penting untuk kelangsungan kewujudan NATO.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: