Pendapat

Cabaran Dihadapi PM Baharu – K.K.Tan

Jangan lupa sertai Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini

Bak kata pepatah, “nasi sudah menjadi bubur”.

YDPA, setelah berunding dengan Majlis Raja-Raja Melayu, telah bersetuju untuk melantik bekas Timbalan Perdana Menteri, Dato’  Seri Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-9 dengan upacara mengangkat sumpah pada petang 21 Ogos 2021 hari ini.

Sama ada kita suka atau tidak, kita mesti menerima dan menghormati keputusan yang dibuat oleh YDPA bahawa Ahli Parlimen (MP) Bera, Ismail Sabri, telah mendapat sokongan majoriti mudah berdasarkan 114 akuan bersumpah (SD), lebih daripada minimum 111 MP yang diperlukan.

Keputusan YDPA ini adalah satu keputusan yang benar-benar mengikuti protokol Perlembagaan.

Majoriti tipis masih merupakan majoriti dan YDPA tidak mempunyai pilihan selain melantik Ismail Sabri sebagai PM baharu berdasarkan sistem Raja Berperlembagaan kita.

Keraguan dan persoalan sebelum ini timbul kerana para pemimpin Perikatan Nasional (PN, terutama Bersatu dan PAS) dengan 50 MP dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) dengan 18 MP hanya memberikan sokongan BERSYARAT kepada Ismail Sabri, mengetepikan fakta bahawa akuan bersumpah para MP (yang nampaknya) tidak menyatakan syarat sebegitu.

Oleh itu, syarat-syarat yang dinyatakan dalam media oleh para pemimpin PN dan GPS ini tidak ditunjukkan dalam SD, yang jauh lebih rasmi dan sah.

Kepada para pengkritik PM baharu, saya ingin meminta mereka bersikap adil dan menghormati keputusan YDPA berdasarkan demokrasi berparlimen.

Walaupun Ismail Sabri adalah Menteri Kanan dan Timbalan Perdana Menteri dalam pentadbiran sebelum ini, yang seolah-olahnya telah gagal dalam menguruskan pandemik, berikan beliau peluang baharu membuktikan dirinya sebagai PM.

Ini kerana “buck stops with him now” dan beliau harus mengambil tanggungjawab sepenuhnya atas hasil pemerintahan barunya.

Kepada para penyokong PM baharu, saya ingin meminta mereka meluahkan kegembiraan dan kemeriahan mereka atas kejayaan dengan memberi tumpuan membantu Ismail Sabri mengatasi dan menangani cabaran-cabaran yang dihadapi oleh beliau dan negara hari ini.

Sebagai penganalisis berpengalaman dan bebas, saya ingin melihat gambaran besar mengenai cabaran yang dihadapi oleh PM baharu dan bagaimana beliau dapat bertahan dalam masa yang penuh gejolak ini dalam sejarah negara kita.

Tiga cabaran luaran yang harus ditangani oleh PM baharu:

– Mengurus dengan baik dan mengakhiri pandemik yang dahsyat ini serta mengubahsuai ekonomi;

– Menguruskan harapan tinggi masyarakat umum yang semakin kecewa dan tidak sabar, sebahagiannya disebabkan oleh kegagalan pentadbiran sebelumnya; dan

– Berurusan dengan Pembangkang yang lebih bersatu dengan sekurang-kurangnya 105 Ahli Parlimen, yang diharapkan dapat memantau dan meneliti secara dekat secara konstruktif semua dasar utama, keputusan dan tindakan utama kerajaan baharu.

Mengenai sama ada beliau akan dapat mewujudkan beberapa jenis “kerajaan perpaduan” (seperti yang dinasihatkan oleh YDPA dan Raja-Raja Melayu) dengan melibatkan beberapa pemimpin pembangkang utama ke dalam kerajaan sebagai menteri, kita perlu tunggu dan lihat. Ini akan menimbulkan satu lagi cabaran untuk PM Ismail Sabri jika ia berlaku.

Cabaran dalaman PM baharu adalah lebih menakutkan disebabkan oleh majoriti tipis di Parlimen.

Sebarang salah langkah boleh membawa “maut” kepada kedudukannya sebagai PM kerana ia boleh dilihat dari pendahulunya.

Cabaran ini terbahagi kepada dua:

– Menguruskan kemungkinan berlakunya pertengkaran dan persaingan dalam partinya sendiri (UMNO) dan bagaimana beliau dapat mengendalikan mereka (terutama Ahli Parlimen) yang mungkin tidak begitu setia kepadanya; dan

– Berurusan dengan PN, terutama Bersatu, yang dipaksa memainkan permainan politik kedua sekarang dan yang diharapkan akan cuba “menguasai” pemerintahan baharu.

Tanda-tanda itu sudah dikeluarkan sebagai amaran atau ancaman yang telah diberikan oleh Pengerusi PN, Tan Sri Muyhiddin Yassin pada beberapa hal yang harus dilakukan dan tidak dilakukan oleh PM dan pemerintah baharu. Juga, bekas PM (dan Bersatu) itu tidak akan dengan mudah melupakan atau memaafkan 15 Ahli Parlimen parti PM baharu (UMNO) kerana mengakibatkan kejatuhannya baru-baru ini.

Pertikaian untuk kawalan kuasa dan pengaruh antara UMNO dan Bersatu akan menjadi salah satu tugas yang paling sukar bagi Ismail Sabri untuk menguruskannya.

Pelantikan Menteri Kanan atau menteri atasan akan menjadi ujian pertama kemampuan bagaimana Ismail Sabri mampu mengimbangi jalan untuk memastikan semua pihak berpuas hati.

Undi percaya di Parlimen (yang kini boleh menjadi yang cabaran berterusan) untuk mengesahkan sokongan majoriti beliau juga akan menjadi satu lagi halangan untuk beliau.

Tan Kok Khen atau lebih dikenali dengan nama KK Tan adalah penganalisis korporat, politik dan geo-politik selama lebih dari 35 tahun

*Ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan Samudera.my*

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: