Tempatan

‘BN Perasuah’: Kenyataan Pua Selari ‘Agenda’ DAP, Kata Bekas Pemimpin Parti

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 06 Julai 2023 – Kenyataan Tony Pua yang menyifatkan Barisan Nasional (BN) sebagai ‘perasuah’ baru-baru ini selari dengan agenda politik DAP, menurut bekas Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong, lapor sebuah portal.

“Pua bercakap mengikut agenda politik DAP,” katanya.

Sebelum ini, bekas Jurucakap Kebangsaan DAP, Tony Pua telah mencetuskan kekecohan apabila menggelar BN sebagai ‘perasuah’.

Kenyataannya itu telah mencetuskan kemarahan UMNO yang juga parti utama BN serta Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke yang menyatakan bahawa sesiapa yang tidak berpuas hati dengan pakatan Pakatan Harapan (PH) dan BN harus berhenti bercakap bagi pihak DAP.

BACA JUGA: JAGA-JAGA: Hujan & Ribut Petir Dijangka Landa Beberapa Negeri Tiga Hari Berturut

BACA JUGA: Kepala Air: 39 ‘Hotspot’ Dikenal Pasti APM Kedah

BACA JUGA: Kepala Air Langgar Kampung, Jam 2 Pagi

Menurut Loke, tindakan Pua yang menyerang rakan pakatan itu adalah suatu tindakan yang tidak wajar dan Pua tidak lagi mewakili DAP.

Bagaimanapun, jelas Wee, biarpun Loke mengatakan bahawa Pua bukan lagi pemegang jawatan dalam DAP dan telah bercakap atas kapasiti peribadinya, namun bekas Ahli Parlimen Damansara itu merupakan penasihat kepada Loke sekali gus memegang jawatan penting dalam PH.

Dalam masa yang sama, bekas Ahli Parlimen Bentong, Wong Tack menyatakan bahawa kenyataan Pua itu merupakan cubaan dalam menggambarkan bahawa parti itu sebagai “bersih” sekali gus untuk mendapatkan sokongan mereka yang menolak Pakatan PH dan BN.

“Saya bukan lagi ahli DAP, tetapi komen beliau selari dengan pandangan masyarakat umum,”” katanya.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: