Antarabangsa

Berjaya Kekang Keganasan & Perkukuhkan Pertahanan Negara Buat Barat Iri Dengan Turkiye – Erdogan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

TURKIYE, 24 Mei 2023 – Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan berkata, Barat tidak menyukai Ankara kerana ia telah menghapuskan keganasan dan mereka juga berasa iri hati terhadap pertumbuhan yang ditunjukkan oleh Turkiye dalam sistem pertahanan negara.

“Adakah mereka suka Turkiye yang semakin kuat dalam industri pertahanan? Sudah tentu mereka tidak suka kita. Mereka tidak akan suka kita kerana kita tidak lagi membeli senjata atau peluru daripada mereka,” kata Erdogan dalam satu wawancara dengan penyiar nasional TRT Haber.

BACA JUGA: Agenda ‘Malaysian Malaysia’ DAP Tercapai, Isu Islam & Melayu Kini Taboo

BACA JUGA: HATI-HATI: Hujan Lebat & Angin Kencang Landa Beberapa Negeri Bermula Esok

BACA JUGA: Terkait Dengan LGBTQ, KDN Rampas Jam Tangan “Koleksi Pride” Di Beberapa Cawangan Swatch

Presiden Turkiye turut memberi jaminan bahawa sempadan Turkiye telah dilengkapi dengan teknologi terkini untuk keselamatan.

“Sempadan Turkiye lebih selamat berbanding sebelum ini,” katanya.

“Adakah anda mendengar ketidakselesaan daripada Azerbaijan, Qatar dan Libya kerana usaha kami? Tidak. Apabila kita melihat mereka yang terganggu dengan kejayaan kita, kita dapat melihat dengan lebih jelas siapa kawan dan siapa lawan,” tambah Erdogan.

Lebih daripada 3.7 juta rakyat Syria yang melarikan diri daripada penganiayaan dan kekejaman kerajaan Assad, yang bertindak keras terhadap protes pro-demokrasi dengan keganasan kini menetap di Turkiye, menjadikannya negara tuan rumah pelarian terkemuka di dunia.

Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan baru-baru ini turut mengkritik saluran media Barat yang cuba mempengaruhi pendapat umum dengan menyiarkan tajuk utama di media-media mereka mengenai pilihan raya di Turkiye.

Berikutan itu, Turkiye bersedia untuk membalas propaganda Barat pada 28 Mei ini.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: