Terkini

Baru Bian Gesa PM10 Adakan Suruhanjaya Pasca Aparteid Afrika Selatan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUCHING, 25 November 22022 – Mantan pemimpin PKR, Baru Bian, menggesa Perdana Menteri baharu, Dato’ Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan suruhanjaya kebenaran dan rekonsiliasi untuk menangani rasuah serta ketidakadilan, mengikut model seperti di Afrika Selatan.

Suruhanjaya kebenaran dan rekonsiliasi adalah badan seperti mahkamah yang ditubuhkan pada 1996 selepas tamatnya era aparteid di Afrika Selatan.

“Untuk bergerak ke arah pembinaan semula negara, saya ingin mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Kebenaran dan Rekonsiliasi Kebangsaan, yang dimodelkan pada Suruhanjaya Afrika Selatan. Suruhanjaya Kebenaran dan Rekonsiliasi Afrika Selatan menerima pakai model keadilan pemulihan dan bukannya pembalasan untuk menangani masalah yang timbul akibat aparteid. Malaysia boleh menerima pakai prinsip dan proses model itu untuk menangani ketidakadilan dan rasuah yang menyerang negara ini,” kata Baru Bian dalam Facebooknya.

Ujarnya, negara kita sedang menghadapi kesusahan ekonomi yang teruk – untuk meletakkan makanan di atas meja pun amat sukar bagi orang ramai, dengan harga barang meningkat dan gaji tidak berubah.

Lebih membimbangkan ialah jurang yang memecahbelahkan rakyat berbilang kaum dan agama. Buih perpaduan dan keharmonian telah lama dipecahkan oleh ahli politik yang mementingkan diri sendiri yang memainkan isu perkauman dan agama untuk mendapatkan sokongan.

Oleh yang demikian, menurut Baru Bian, Malaysia boleh menerima pakai prinsip dan proses model Suruhanjaya Kebenaran dan Rekonsiliasi Afrika Selatan itu untuk menangani ketidakadilan dan rasuah yang menyerang negara ini.

“Kini tiba masanya untuk negara kita pulih. Sudah tiba masanya semua rakyat di negara ini berdamai dan mendapat penerimaan antara satu sama lain. Kita mesti mengakui bahawa setiap rakyat mempunyai tempat di negara ini, dan berusaha ke arah memulihkan rasa hormat dan kepercayaan bersama,” katanya lagi.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: