Antarabangsa

AMARAN: Pengguna Rokok Elektronik Berisiko Dapat Darah Beku – Kajian

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

SAN FRANCISCO, 13 November 2022 – Penggunaan jangka panjang rokok elektronik (e-rokok), atau vape, boleh menjejaskan fungsi saluran darah badan dengan ketara selain meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, dedah sebuah kajian terbaharu.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology itu menambah bukti bahawa penggunaan jangka panjang e-rokok boleh membahayakan kesihatan seseorang.

Pasukan penyelidik Universiti California yang diketuai oleh Dr Matthew Springer itu mendapati, perokok biasa dan pengguna rokok elektronik mempunyai tanda-tanda peningkatan radang dalam saluran darah dan berisiko tinggi mengalami pembekuan darah.

Menurut penemuan hasil dari dua kajian baharu yang disokong oleh Institut Jantung, Paru-Paru dan Darah Kebangsaan (NHLBI), sebahagian daripada Institut Kesihatan Nasional (NIH) itu, penggunaan kedua-dua e-rokok dan rokok biasa boleh menyebabkan risiko yang lebih besar berbanding dari penggunaan salah satu produk ini sahaja.

“Dalam kajian kami yang menggunakan subjek manusia, kami mendapati bahawa pengguna e-rokok kronik mengalami gangguan fungsi saluran darah, yang mungkin meletakkan mereka pada peningkatan risiko penyakit jantung,” kata Matthew L. Springer, yang juga merupakan seorang Profesor Perubatan di Bahagian Kardiologi di Universiti California di San Francisco.

“Ia menunjukkan bahawa pengguna kronik e-rokok mungkin mengalami risiko penyakit vaskular sama seperti perokok kronik.”

Bukan itu sahaja, Dr Matthew dan pasukannya juga mendapati bahawa e-rokok mempunyai kesan kardiovaskular yang berbahaya dengan cara yang berbeza daripada yang disebabkan oleh asap tembakau. Secara khusus, mereka mendapati bahawa darah daripada perokok tembakau mempunyai tahap biomarker peredaran tertentu risiko kardiovaskular yang lebih tinggi, dan darah daripada pengguna e-rokok mempunyai tahap peningkatan biomarker peredaran lain bagi risiko kardiovaskular.

Penemuan ini mempunyai implikasi terhadap usaha mengawal produk tembakau dan e-rokok, kerana ia menggariskan betapa sukarnya untuk menentukan mana-mana satu ramuan di dalamnya yang bertanggungjawab untuk kerosakan saluran darah.

Susulan penemuan ini, Dr Matthew menegaskan, “Apa yang saya suka beritahu orang ramai ialah: Hanya hirup udara bersih dan elakkan menggunakan produk ini.”

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: