Antarabangsa

Air Naik 2 Meter Warga Pattani Guna Bot Untuk Bergerak

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini. 

BANGKOK, 24 Disember 2022 – Jabatan Meteorologi Thailand melaporkan paras air di bandar Pattani yang dilanda banjir kini meningkat sedalam 2 meter hingga menenggelamkan bandar serta kampung di seluruh wilayah selatan.

Bagi memudahkan pergerakan dalam berdepan dengan situasi tersebut, penduduk di daerah Muang mengambil keputusan untuk menggunakan bot apabila jalan raya mereka telah bertukar menjadi sungai.

Kejadian bencana itu menjejaskan 462 kampung di semua 12 daerah di wilayah berkenaan dan menyebabkan 90,000 penduduk mengalami kesukaran.

Justeru itu, Timbalan Gabenor Pattani, Trakool Totham turut mengarahkan agar lebih banyak bantuan diberikan kepada mangsa banjir di daerah Yarang.

Jabatan Meteorologi Thai meramalkan Pattani dan seluruh bahagian bawah Selatan berkemungkinan akan dilanda hujan petir monsun terpencil pada semalam.

“Ombak akan naik hingga dua meter di Teluk bawah, dan lebih tinggi semasa hujan petir. Semua kapal harus meneruskan dengan berhati-hati dan mengelakkan hujan petir.”

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: