Tempatan

Agong, Raja Permaisuri Berkenan Hadiri Istiadat Mengarak Panji-Panji Seri Paduka Baginda

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 10 Jun 2022 – Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan bercemar duli ke Istiadat Mengarak Panji-Panji Seri Paduka Baginda yang diadakan di Dataran Pahlawan Negara, hari ini.

Ketibaan Seri Paduka Baginda berdua pada pukul 8.30 pagi disaksikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan disambut Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Panglima ATM, Jeneral Tan Sri Affendi Buang.

Dalam istiadat tersebut, acara perbarisan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang penuh adat istiadat ketenteraan dibuat bersempena sambutan Hari Keputeraan Rasmi Seri Paduka Baginda pada 6 Jun lalu.

Sebanyak lima panji Yang di-Pertuan Agong diarak oleh kontinjen dari tiga perkhidmatan ATM iaitu Tentera Darat Malaysia, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Seramai 131 pegawai dan 1,066 anggota lain-lain pangkat terlibat yang diketuai Pegawai Memerintah Batalion Ke-18, Rejimen Askar Melayu Diraja, Leftenan Kolonel Mohd. Fadzly Yasin.

Keseluruhan perbarisan istiadat yang penuh gilang gemilang pada pagi ini diiringi oleh gabungan pancaragam ATM di bawah kepimpinan Mejar (DOM) Muhammad Nor Azizan Yahaya.

Sebanyak lima pesawat ATM turut membuat formasi terbang lintas hormat dengan membawa bendera membabitkan tiga helikopter EC725AP, sebuah Agusta 109 dan sebuah Super Lynx, diketuai Mejar Jeneral Nazrul Nizam Ismail dari No.10 Skuadron TUDM dengan pesawat itu masing-masing mengibarkan Jalur Gemilang, ATM dan tiga perkhidmatan ATM.

Serentak dengan itu, terbang lintas hormat diiringi tembakan kehormatan sejumlah 21 das oleh 41 Bateri Rejimen Artileri (Istiadat) yang diketuai oleh Leftenan Kolonel Mohammad Asri Che Wil.

Penganugerahan panji-panji diraja merupakan satu penghormatan dan lambang kemegahan, semangat dan ketaatsetiaan tidak berbelah bahagi oleh ATM terhadap Raja dan Negara.

Selepas kali terakhir diadakan pada 2019, Istiadat Mengarak Panji-Panji Seri Paduka Baginda diadakan tahun ini selaras dengan negara memasuki fasa endemik.

Istiadat tersebut sepatutnya diadakan pada tahun lalu namun tidak dapat dilaksanakan atas faktor kesihatan ketika itu ekoran penularan pandemik COVID-19 melanda seluruh negara. Kelazimannya istiadat ini berlangsung tiga kali dalam tempoh lima tahun pemerintahan setiap Raja Melayu dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong iaitu tahun pertama, ketiga dan kelima.

Leave a Reply

Back to top button