PRU-15

Agong Mesti Lantik Anwar? Pandangan Tommy Thomas Pincang – Haniff Khatri

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Pandangan Tommy Thomas Tentang Keperluan YDPA Lantik Ds Anwar Ibrahim Berpandukan Duluan 1974 Di UK Adalah Pincang, Khilaf Serta Berlanggaran Perkara 43(2) Perlembagaan Persekutuan !!

Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin,
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera :

1. Malaysia mengalami “PARLIMEN TERGANTUNG” di atas keputusan sah dan mandat rakyat yang diberi di PRU-15 pada 19.11.2022.

2. Walau bagaimanapun, menurut peruntukan Perkara 43(2) Perlembagaan Persekutuan kuasa pelantikan Perdana Menteri dan selanjutnya kuasa pembentukan Kerajaan oleh Perdana Menteri itu diletakkan di bahu Kebawah Duli YDP AGONG yang akan menentukan siapakah Ahli Dewan Rakyat yang pada hemat Baginda Tuanku mempunyai sokongan majoriti Ahli-Ahli Dewan Rakyat yang telah terpilih di PRU-15 itu.

3. Peruntukan bertulis Perkara 43(2) ini TIADA dalam sistem perlembagaan United Kingdom, kerana negara itu TIDAK ADA mana-mana Perlembagaan bertulis.

4. Justeru, kenyataan TOMMY THOMAS untuk secara terus menganggap duluan 1974 di United Kingdom perlu dituruti oleh Baginda Tuanku di sini, adalah PINCANG, KHILAF dan MELANGGAR peruntukan bertulis Perkara 43(2) itu, seperti yang dilaporkan MALAYSIAKINI 21.11.2022 bertajuk “Agong mesti lantik Anwar jadi PM – Tommy Thomas” :

“Yang di-Pertuan Agong mesti melantik pengerusi Pakatan Harapan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri kerana gabungan itu memperoleh kerusi terbanyak dalam pilihan raya umum, kata Tommy Thomas.

Bekas peguam negara itu berhujah berdasarkan keputusan pilihan raya United Kingdom 1974 yang turut menyaksikan keadaan parlimen tergantung.

Katanya, Ratu Elizabeth ketika itu mengundang gabungan yang memperoleh undi terbanyak untuk membentuk kerajaan.

Justeru, katanya, oleh kerana Malaysia turut menggunakan sistem Parlimen Westminster, Anwar patut diberikan peluang diberikan peluang untuk menjadi perdana menteri.”

(Laporan lengkap MALAYSIAKINI untuk kemudahan rujukan para pembaca)

5. Tidak perlu saya huraikan di sini, sejumlah besar keputusan MAHKAMAH PERSEKUTUAN iaitu Mahkamah Tertinggi di Malaysia yang dengan jelas telah berulang kali menyatakan bahawa takrifan Perlembagaan Persekutuan Malaysia TIDAK BOLEH bersandarkan mana-mana perlembagaan bertulis mahupun tidak bertulis negara luar, termasuk United Kingdom, kerana kandungan peruntukan Perlembagaan Persekutuan kita telah digubal dengan mengambil kira keunikan sejarah dan keadaan semasa dari sebelum dan semasa pembentukan negara MALAYSIA yang merdeka !

6. Dalam erti kata lain :

“The Malaysian written Constitution WAS NEVER MEANT to be and IS NOT the so conveniently called “MIRROR IMAGE” of the unwritten Constitution of the United Kingdom” !!

DEMI AGAMA DAN NEGARA TERCINTA !!!

Sumber Asal: Facebook Haniff Khatri

Ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan samudera.my

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: