Tempatan

Agong Dan Raja Permaisuri Zahir Ucapan Selamat Hari Raya Aidiladha

Jangan lupa sertai Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini

KUALA LUMPUR 20 Julai 2021 – KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong menzahirkan ucapan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha kepada seluruh umat Islam di negara ini mahupun di luar negara.

“Seri Paduka Baginda berdua menyeru seluruh umat Islam di negara ini dalam meraikan hari yang bermakna ini tidak alpa dan berdisiplin dalam kawalan kendiri serta mematuhi semua perintah dan prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh Kerajaan,” demikian kenyataan dalam Facebook Istana Negara.

Menurut kenyataan itu lagi, Seri Paduka Baginda berdua menzahirkan harapan agar umat Islam di negara ini terus cekal dan bersabar serta bersyukur kerana masih lagi diberi kesihatan serta kekuatan untuk menyambut Aidiladha pada tahun ini dalam suasana sederhana bersama keluarga tercinta.

“Seri Paduka Baginda berdua menzahirkan rasa dukacita kerana buat kedua kalinya umat Islam di negara ini tidak dapat meraikan hari yang bermakna ini seperti kelazimannya akibat pandemik COVID-19.”

Di samping itu, Seri Paduka Baginda berdua merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada para petugas barisan hadapan di atas kegigihan, komitmen dan pengorbanan berterusan tanpa mengira masa serta penat lelah merawat pesakit-pesakit COVID-19 dan dalam usaha-usaha memerangi pandemik ini sejak tahun lalu.

Mengakhiri titah, Seri Paduka Baginda berdua turut mengambil kesempatan ini menyeru umat Islam di negara ini untuk bersama Baginda berdua mendoakan agar sentiasa di bawah lindungan Allah SWT, dijauhi dari sebarang musibah dan pandemik COVID-19 dapat dibendung serta diakhiri dengan segera.

Tahun ini merupakan tahun kedua umat Islam di Malaysia menyambut hari raya korban dalam wabak COVID-19 dengan prosedur amalan standard (SOP) yang lebih ketat berbanding tahun lepas.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: