Antarabangsa

Agensi Makanan Singapura Lulus 16 Jenis Serangga Sebagai Makanan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

SINGAPURA, 09 Julai 2024 – Agensi Makanan Singapura (SFA) pada semalam telah meluluskan 16 spesies serangga termasuklah cengkerik, belalang dan ulat sutera sebagai makanan, lapor sebuah agensi berita.

“Dengan serta-merta, (SFA) akan membenarkan pengimportan serangga dan produk serangga yang tergolong dalam spesies yang telah dinilai sebagai rendah kebimbangan pengawalseliaan,” kata agensi itu dalam satu pekeliling yang ditujukan kepada peniaga makanan diproses dan makanan haiwan.

“Serangga dan produk serangga ini boleh digunakan untuk kegunaan manusia atau sebagai makanan haiwan untuk haiwan yang menghasilkan makanan.”

SFA pertama kali mengadakan perundingan awam mengenai peraturan serangga dan produk serangga pada akhir tahun 2022.

Pada April tahun lepas, agensi tersebut berkata bahawa 16 spesies serangga akan diberi lampu hijau untuk dimakan pada separuh kedua tahun 2023, tetapi keputusan itu telah ditunda.

Awal tahun ini, SFA berkata ia sedang memuktamadkan butiran pelaksanaan dan bertujuan untuk memperkenalkan rangka kerja pengawalseliaan pada separuh pertama tahun ini.

Pada akhir Jun, sumber-sumber seperti restoran dan ladang-ladang yang berpotensi berkata bahawa kelulusan itu akan berlaku tidak lama lagi.

SFA berkata ia telah membangunkan rangka kerja pengawalseliaan serangga yang menetapkan garis panduan untuk serangga diluluskan sebagai makanan, “kerana industri serangga masih baru dan serangga adalah makanan baru di sini”.

Garis panduan ini terpakai kepada perniagaan yang bercadang untuk mengimport, menternak, atau memproses serangga menjadi makanan atau makanan haiwan.

Ia menetapkan bahawa spesies serangga mesti dinilai mempunyai sejarah penggunaan manusia, pencemaran tidak diperkenalkan dalam penternakan dan pemprosesan serangga dan produk serangga, diternak di tempat yang dikawal selia dengan kawalan keselamatan makanan, tidak dituai dari liar dan produk akhir mesti selamat untuk dimakan.

Serangga di luar 16 spesies yang diluluskan perlu menjalani penilaian untuk memastikan bahawa ia selamat untuk dimakan, tambah SFA.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: