Antarabangsa

Afrika Tidak Sepatutnya Jadi Mangsa Perang Proksi

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

ETHIOPIA, 26 Mei 2023 – Kesatuan Afrika memberi amaran bahawa benua itu tidak boleh menjadi medan pertempuran geostrategik untuk kuasa-kuasa besar, ini kerana benua itu sendiri turut bergelut dengan beberapa ancaman terhadap keamanan dan keselamatan.

Benua yang mempunyai 1.3 bilion penduduk itu mendapati dirinya berada di tengah-tengah perebutan pengaruh di kalangan kuasa besar, yang telah meningkat dua kali ganda sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine 15 bulan lalu.

BACA JUGA: YPPM Gesa Isytihar Pondok Pesantren Di Jawa Barat Sebagai Sesat

BACA JUGA: 200,000 Bangladesh Di Malaysia Tiada Dokumen, Bangladesh Bakal Jadi Bangsa Minoriti?

BACA JUGA: Cuaca Panas: Aktivis Gesa Tindakan Realistik Diambil

Pada Februari tahun ini, 22 negara anggota AU berkecuali atau tidak mengundi pada resolusi Perhimpunan Agung PBB yang menggesa Rusia berundur dari Ukraine dengan dua daripada mereka — Eritrea dan Mali — mengundi menentang resolusi itu.

Moscow sedang mencari hubungan politik, ekonomi dan ketenteraan yang lebih mendalam di Afrika dan Asia ketika Rusia semakin terasing di pentas antarabangsa berhubung konflik di Ukraine.

China, AS dan Ukraine juga telah menghantar menteri luar mereka ke benua itu pada tahun ini dalam saingan serangan diplomatik.

Dalam konteks antarabangsa, konfrontasi demi kepentingan politik yang berbeza telah mengancam untuk mengubah Afrika menjadi medan pertempuran geostrategik, ini sekali gus mewujudkan Perang Dingin baharu, kata Pengerusi Suruhanjaya AU Moussa Faki Mahamat.

Dalam situasi ini, keuntungan negara lain akan diterjemahkan kepada kerugian bagi Afrika, kita mesti menentang semua bentuk instrumentalisasi negara anggota kita, tambahnya dalam ucapan di Ibu Pejabat AU di ibu negara Ethiopia, Addis Ababa.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: