Tempatan

50% Warga Malaysia Gagal Capai ‘Minimum Living Wage’

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 11 Februari 2023 – Penganalisis Ekonomi, Profesor Emeritus Dr Barjoyai Bardai mendedahkan, majoriti rakyat Malaysia masih tidak memperoleh “gaji sara hidup” yang membolehkan mereka dan keluarga mereka menikmati kehidupan yang selesa, walaupun memperoleh gaji di atas paras minimum.

Jelas beliau seperti dalam laporan sebuah portal tempatan, majoriti keluarga Malaysia mempunyai seorang pencari nafkah yang mungkin mendapat gaji lebih daripada gaji minimum, tetapi mereka tidak memperoleh apa yang telah disifatkan sebagai gaji sara hidup minimum.

“50% rakyat Malaysia memperoleh kira-kira RM2,000 sebulan, yang tidak menggambarkan gaji sara hidup kerana ia tidak akan memberi mereka keupayaan untuk menjalani kehidupan yang selesa.”

BACA JUGA: Kenapa Peguam Negara Belum Dakwa Superman Hue? – Buzze Azam

BACA JUGA: Warga Berketurunan Turkiye Di AS Bantu Gempa Terburuk Abad Ini

BACA JUGA: Kartel Kawal Kuota Umrah: Enam Direman, Rasuah RM10.8 Juta

Tambahnya, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menyatakan bahawa bagi Kuala Lumpur, gaji sara hidup bagi seorang dewasa bujang ialah RM2,700 (pada 2018), dan bagi pasangan tanpa anak, ia akan menjadi RM4,500. Gaji hidup untuk pasangan yang mempunyai dua anak ialah RM6,500.

Kerana itulah beliau berpandangan, perlu ada usaha bersepadu untuk menangani kemiskinan gaji sara hidup dengan memastikan setiap orang boleh memperoleh pendapatan yang membolehkan mereka menjalani kehidupan yang baik.

Antara cadangan beliau adalah dengan menggalakkan keluarga pencari nafkah menjadi usahawan.

“Terdapat keperluan mendesak untuk mendapatkan keluarga mendapat gaji sara hidup. Salah satu caranya ialah dengan menggalakkan keluarga menjadi usahawan manakala pencari nafkah bekerja sepenuh masa. Mengubah pemikiran rakyat boleh mengambil masa lima hingga enam tahun, tetapi ia perlu dimulakan secepat mungkin.”

“Seseorang boleh memperoleh RM2,000 di luar bandar dan hidup selesa manakala di kawasan bandar, tahap pendapatan ini tidak akan memberikannya kehidupan yang baik.”

“Orang ramai perlu sedar gaji sara hidup di kawasan luar bandar atau pekan kecil jauh lebih rendah kerana kos sara hidup lebih rendah. Contohnya sewa rumah jauh lebih rendah berbanding di Lembah Klang,” katanya lagi.

Menurut Pakar ekonomi Universiti Sunway Profesor Dr Yeah Kim Leng, “Orang ramai perlu hidup mengikut kemampuan mereka tetapi mereka mesti dapat menjalani kehidupan dengan kebahagiaan dan kepuasan juga. Gaji sara hidup juga bermakna keupayaan untuk bercuti sekali-sekala, melawat ibu bapa apabila perlu dan mempunyai keupayaan untuk menabung untuk persaraan mereka.”

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: