Tempatan

45 Pekebun Durian Ditahan Ceroboh Tanah Kerajaan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

BENTONG, 06 Jun 2024 – Seramai 45 pekebun durian ditahan kerana masih menceroboh tanah kerajaan yang ditanam durian musang king sejak Ops Sekat diadakan bermula 30 April lalu.

Ketua Polis Pahang, Datuk Seri Yahaya Othman berkata, seramai 45 orang yang terdiri daripada warga tempatan dan warga asing itu ditahan kerana menceroboh tanah kerajaan dan melanggar arahan mahkamah.

“Kita juga merampas sebanyak 44 buah motosikal, 12 trak pikap, empat buah lori, empat buah kereta, dua jengkaut dan empat jentera pengorek dan kesemua barang telah disita.”

“Kita juga membuka 50 kertas siasatan melibatkan pelbagai kesalahan seperti dibawah Kanun Keseksaan, Kanun Tanah Negara, Akta Perhutanan Negara dan Akta Imigresen,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bentong di sini hari ini.

Pada 30 April lalu, Mahkamah Tinggi membuat keputusan memberi kuasa penuh kepada pihak berkuasa negeri untuk mengambil alih semula tanah kerajaan dan hutan simpan yang diteroka di Raub.

Menurut Yahaya, Ops Sekat yang melibatkan 201 pegawai dan anggota polis giat dilaksanakan melibatkan lapan kawasan tumpuan termasuk di Sungai Ruan, Tranum, Ulu Dong, Tras, dan kawasan sekitar.

Katanya, pihak polis juga melakukan pemantauan kerja pembinaan ‘parit gajah’ di beberapa kawasan bagi mengelakkan daripada hutan berkenaan diceroboh.

“Selain itu untuk operasi ini kita juga buat pemantauan udara kerana ia adalah kawasan bukit bukau, jadi kita buat pemantauan dan juga penguatkuasaan melalui udara.”

“Jadi saya menasihatkan semua pekebun atau pun yang meneroka secara haram ini untuk menghormati atau menunggu apa-apa keputusan mahkamah dan tidak melakukan perkara yang melibatkan kesalahan atau pun perkara yang menyalahi undang-undang,” ujarnya.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: